Tovább zsugorodott a spanyol gazdaság

2012.07.23. 14:02

Tovább zsugorodott a spanyol gazdaság a második negyedévben elsősorban a belföldi fogyasztás csökkenése miatt: a nemzeti bank hétfőn ismertetett adatai szerint 0,4 százalékkal esett a GDP az első negyedévhez képest.

Az első negyedévben 0,3 százalék volt a visszaesés, ugyanakkora, mint tavaly az utolsó negyedévben. Az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságának teljesítménye az idén várhatóan 1,5 százalékkal csökken a minden eddiginél keményebb megszorító intézkedések miatt. Ugyanakkor az államkötvények hozama újabb csúcsra emelkedett hétfőn, és átlépte a lélektanilag fontos 7 százalékos határt annak ellenére, hogy az euróövezeti országok pénzügyminiszterei pénteken jóváhagyták azt a hitelprogramot, amelynek alapján Spanyolország 100 milliárd euróig terjedő nemzetközi támogatást kap bankágazatának konszolidálására.

A hozamok emelkedésének oka, hogy legalább hat spanyol tartomány jelezte, Valencia példáját követve támogatást fog kérni a központi kormánytól. Ebből, valamint a gazdaság teljesítőképességének romlásából elemzők arra következtetnek, hogy a spanyol kormány - a többszöri cáfolat ellenére - aligha ússza meg, hogy nemcsak bankjai, hanem az egész gazdaság számára nemzetközi mentőcsomagért folyamodjon.