Itt az újabb pénzégető MNB-pályázat

2012.09.03. 15:37 Módosítva: 2012.09.03. 15:39
A Magyar Nemzeti Bank már ötödször ajánlja fel jótékony célra a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybriketteket.

A jegybank évente körülbelül 50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítésekor tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek fűtőértéke a barnaszénéhez hasonló, így a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők.

A hagyományosnak nevezhető pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, illetve non-profit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik jelentős csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettekkel kiválthatják az igen költséges fa vagy szénfűtést.

A Magyar Nemzeti Bank a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek számára pályázatot ír ki ezen bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra 2012. szeptember 30-ig lehet jelentkezni; a brikettek ingyenes szállítása novemberben kezdődik.

Tavaly jegybank segítségével a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület valamint a Miskolci Autista Alapítvány tudta csökkenteni fűtésköltségeit.