Nálunk terjeszjedne a Gazprom

2014.04.03. 07:50

Az orosz Gazprom állami kőolajcég vezetése mintegy két hét múlva tárgyal arról, hogy szerbiai leányvállalata, a Naftna Industrija Srbijén (NIS) keresztül megvegye-e a kőolaj-és földgázkitermeléssel foglalkozó magyar RAG Kiha Kft. felét–írja az MTI a Nyefty Rossziji energetikai hírportálra hivatkozva.

Az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség szerdai jelentése szerint a NIS 2011 decemberében megállapodást írt alá a RAG Hungary Kft-vel, amely az osztrák Rohl-Aufsuchungs Aktiengesellchaft (RAG) leányvállalata, a kiskunhalasi szénhidrogén mező közös kutatásáról és feltárásáról.

A Nyefty Rossziji pedig azt közölte szerdán, hogy a NIS 2012 decemberében arról állapodott meg a RAG Hungary Kft-vel, hogy a RAG Kiha alapító tőkéjének felét kivásárolva megkapja a magyar leányvállalat "kelebiai blokkra" meglévő engedélyének az 50 százalékát.

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal (MBFH) egyik dokumentuma szerint az MBFH Szolnoki Bányakapitánysága 2010 októberében adományozott "szénhidrogénekre vonatkozó kutatási jogot a RAG Hungary kft-nek a Kelebia megnevezésű területre", amelyen két kutatási blokkot különítettek el. A Kelebia nevű kutatási régió két megye: Bács-Kiskun és Csongrád 12 településének közigazgatási területét fedi le.