Megint csökken a benzinár

2014.04.07. 15:24

Szerdától bruttó négy forinttal csökkenti a Mol a benzin és a gázolaj nagykerárát - írja meg a Portfolio. Ez azt jelenti, hogy a cég a benzin literjét bruttó 391,6, a gázolajét pedig 398,6 forintért adja majd a kiskereskedőknek.

Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással szembesülnek majd szerdán az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint átlagosan 412-413 forintos, a gázolajat pedig 420-421 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest a benzin literjét 11 forinttal, a gázolajét 8 forinttal olcsóbban vásárolhatjuk meg, ami a benzin esetén 2,6 százalékos, a dízel esetén 1,9 százalékos csökkenésnek felel meg.

Az árak csökkenésének oka nagyobb részt a hazai fizetőeszköz árfolyamának erősödése a dollárhoz képest, ami alapvetően kedvező irányba hatott a hazai autósok számára. Az árcsökkentés mögött kisebb részt a dolláros termékára esése a magyarázó erő Líbiából ugyanis kedvező hírek jöttek, a hétvégén az ottani kormány meggyőzte a lázadó törzseket a keleti kikötők megnyitásáról.