Olajat talált a Mol kurdisztáni szomszédja

2014.04.17. 08:48

A kanadai olajtársaság, a ShaMaran Peroleum jó híreket közölt Kurdisztánból, írja a Portfolio. Bejelentették, hogy az Atrush blokkban előzetes teszteredmények alapján naponta több mint 9000 hordó olajat tud felszínre hozni az egyik kútjánál.

A MOL, mely ugyancsak aktív Kurdisztánban, a szomszédos Shaikan és Akri-Bijeel blokkokban rendelkezik részesedéssel. A Mol számára Irak kurdisztáni régiója kiemelt jelentőséggel bír, a részvényeik árfolyamát már az is befolyásolhatja, hogy ugyanannak a területnek a szomszédos mezőjén kitermelésre alkalmas olajat találhattak.

Az Oil Review Middle East beszámolója szerint az említett kútnál a maximális kihozatal napi 9059 hordót mutatott, 27-28-as API minőség mellett.

Az Atrush blokk operátora a TAQA Atrush BV, az Abu Dhabi Nemzeti Olajvállalat leánya, mely 39,9 százalékos részesedéssel rendelkezik a blokkban.

A ShaMaran Petroleum befolyása 20,1 százalékos, míg a Marathon Oil KDV 15 százalékos, a Kurdisztáni Regionális Kormány pedig 25 százalékos részesedéssel rendelkezik a blokkban.