Rengeteg olajat talált a Mol

2014.06.10. 08:15

A Mol bejelentette, hogy egy pakisztáni közös vállalat – melynek a hazai olajtársaság 30 százalékos tulajdonosa – olajat talált Pakisztánban. A tesztelt kútnál a felszínre jött szénhidrogén mennyisége napi 5,5 ezer hordót tett ki, írja a Portfolio.

A Ghauri Közös Vállalat (GJV) olajat talált a Ghauri X-1 kút sikeres tesztelésével. A GJV tagjai a Mari Petroleum 35 százalékos, a Pakistan Petroleum Limited (PPL) 35 százalékos és a Mol 30 százalékos tulajdoni hányaddal.

Jó anyag

A Ghauri X-1 kútból 23 API fokos olaj került a felszínre Sakessar formációból 1193 hordó/nap hozammal, amely végül 5500 hordó/nap szintre nőtt (savazást követően). A kúton mért olajhozam a legmagasabbak közé tartozik az országban.

A Mol előzetes vizsgálatai szerint a Ghauri blokk ezen részének földtani potenciálja jelentős lehet. A földtani vagyon becslése folyamatban van – olvasható a közleményben. A Ghauri X-1 kút közelében a Mol reálisnak gondolja a partner 22 millió hordós földtani vagyon becslését a bizonyítottan olajtermelő Sakessar formációra vonatkozóan.

A Mol partnere, a blokkot üzemeltető Mari Petroleum a kút hosszú tesztjének megkezdését 2014 júniusáig tűzte ki célul.

A Mol tavaly márciusban jelentette be, hogy megállapodást írt alá a a pakisztáni Ghauri blokk 30 százalékos és a Mol által operált ománi 43B blokk 25 százalékos részesedésének megvásárlásáról. Az ománi és pakisztáni hatóságoktól a Mari Petroleum Company Limited‐del (MPCL) kötött megállapodásokra a hivatalos jóváhagyást novemberben kapta meg a vállalat.

Korábban is jó hírek jöttek Pakisztánból

A Mol még márciusban jelezte, hogy növelte a Pakisztánban található TAL blokk kitermelését, mely így összesen napi 5830 kőolajhordó egyenérték gáz, 7500 hordó olaj és kondenzátum, valamint 2520 hordóegyenérték LPG.

A megnövekedett mennyiséget a külső hálózatra a közelmúltban átadott Makori gázfeldolgozó üzem adja át, melyhez kapcsolódóan a költségek 225 millió dollárt tettek ki. Az említett létesítmény átadása fontos mérföldkőnek számít, az üzembe helyezéssel ugyanis a TAL blokk termelése 2013-hoz képest nagyságrendileg 20 százalékkal emelkedik, miközben javul az olaj/gáz kihozatal aránya.