Iván
22 °C
39 °C

Tovább lehet állami pénzen hűtőt cserélni

2014.12.30. 07:02

Módosult a hűtő- és fagyasztócsere-program pályázati kiírása: további 107 millió forinttal támogatja az állam a régi, energiafaló hűtőgépek és fagyasztók cseréjét, a beadási határidő jövő február 15-ig tart – írja az MTI.

A pályázatra fordítható összeg összesen 795 237 000 millió forintra nőtt, a pályázatonkénti támogatás maximális értéke 5 000 forinttal emelkedett.

Az emelt összeg az A+ energiaosztályú készülékeknél maximum 30 000 forint, az A++ és A+++ energiaosztályú készülékeknél 40 000 forint támogatás jár. A már benyújtott pályázatokra is érvényes ez a módosítás, így azok a pályázók, akik december 29-e előtt nyújtották be a pályázatukat, jóváhagyása esetén az emelt támogatási összeget fogják megkapni.

A pályázat eredetileg a nyugdíjasokra és nagycsaládosokra vonatkozott, de a tárca a pályázattal kapcsolatos visszajelzéseket mérlegelve módosította a pályázati feltételeket, így a támogatásra bármely magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemély pályázhat. A pályázatok kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatók be. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vételárának 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 30.000 forint, A++ és A+++ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 40.000 forint.

A háztartási készülék cserével minimum 10 százalékos energia-, vagy minimum 20 kg/év CO2-megtakarítást szükséges elérni. A megtakarítást a pályázat készítésekor a pályázati portál automatikusan számítja a megadott adatok alapján. A pályázati honlapon lehet megtalálni a pályázatban támogatással vásárolható készülékek, valamint a lebonyolításban résztvevő kereskedők listáját. A nyertes pályázó a boltban a támogatás összegével csökkentett vételáron vásárolhatja meg az új gépet.