Mégse biztos az EU-s rezsicsökkentés

2015.04.14. 07:38

Az Európai Bizottság visszavonhatja az energiahatékonysági irányelv be nem tartása miatt Magyarország ellen a luxembourgi Európai Bíróságnál kezdeményezett pert – írta az MTI a Népszabadságra hivatkozva.

A Bizottságmárcius közepén jelezte, hogy az Európai Bírósághoz fordult Magyarország miatt az Energiahatékonysági Irányelvvel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás keretein belül. Eszerint az irányelv szerint minden tagországnak el kellene érnie bizonyos energiahatékonysági célszámokat 2014 január 1-től 2020 december 31-ig, ehhez viszont célzott nemzeti programok kellenek és át kell ültetni a direktívát a magyar jogrendszerbe. Pontosabban át kellett volna ültetni 2014 júliusáig.

A lap keddi számában idézik az unió energiaügyi biztosságától kapott tájékoztatást, amely szerint: ha Magyarország az összes előírást hatályba lépteti, a pert visszavonják. Ugyanakkor megerősítették, hogy a kereseten a jogászaik továbbra is dolgoznak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a lap megkeresésére közölte, hogy zajlik az irányelv teljes átültetéséhez szükséges munka, így még az Országgyűlés tavaszi ülésszakán dönthetnek a törvényről és a kapcsolódó előírásokról.

Az NFM szerint Magyarország elkötelezett az uniós szabályok betartása iránt, de szem előtt kell tartani a hazai energiastratégiában megfogalmazott érdekeket is. Továbbra is tárgyalnak az uniós illetékesekkel arról, miként lehet az irányelvnek úgy eleget tenni, hogy ne vonjanak el túlzott forrásokat a gazdaságfejlesztéstől, más munkahelyteremtő beruházásoktól.