Még olcsóbb lehet az olaj

2015.09.11. 12:48

A Goldman Sachs a Brent olaj idei átlagárára vonatkozó becslését az eddigi 58,2 dollárról 53,7 dollárra, a jövő évit 62 dollárról 49,5 dollárra változtatta. De közben az amerikai WTI könnyűolajfajta előrejelzett átlagárát is csökkentette, írja az MTI.

A Brent olaj ára közben 48,3 dollár körül mozgott délelőtt. 

Ez többek közt azért is érdekes, mert az olajáron elérhető profittól erősen függő költségvetésű országok, mint Venezuela vagy Oroszország, igen sokat buknak azon, ha olcsó az olaj világban.  Az előrejelzés szerint pedig még jövőre se fog dőlni hozzájuk a pénz, holott korábban az OPEC még hamarosan 70-80 dollárra visszaugró olajárra tippelt. Most viszont már ők is azt mondják, hogy fél évig még biztosan nem kezd el emelkedni  az olajár.

Az összehasonlítás kedvéért nem árt emlékezni arra sem, hogy 2011-től nagyjából tavalyig száz dollár körül volt az irányadó Brent olaj ára. A Goldman szerint pedig most a legdurvább esetben 20 dollárra is leeshet az ára.

A mostani túlkínálat azért is jöhetett létre, mert az elképesztő menyiséget vásároló Kína gazdasági lendülete megtört. Egészen pontosan Kína a világ legnagyobb energiafogyasztója, de például csak júliusban 10,2 százalékkal csökkent az olajimportjuk.