Rotschild-tanulmány alapján megéri Paks 2

2015.12.23. 12:21

A Rothschild nemzetközi bankház által készített tanulmány alátámasztja a magyar kormány álláspontját, a Paks II. beruházás megtérül, megfelelő mennyiségű villamosenergiát lehet előállítani, alacsony önköltség mellett - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán az M1-en, írja az MTI.

A magyar kormány kormány már korábban együttműködést kötött a Rotschild tanácsadócéggel, akikről a neten annyi lelhető fel, hogy Orbán Gáborral együtt öten lehetnek, és energiában utaznak, eddig Európában teljesen súlytalanul. De lehet, hogy ez nem pontos, mivel néha pár évig nem frissítik az oldalaikat. 

Volt államtitkár a Rotschild vezető régiós tanácsadója

Orbán Gábor, aki 2013-tól az NGM államtitkára volt, 2015-ben pont a Rotschildhoz tanácsadócéghez ment át. A pozíciója szerint vezető tanácsadóként szélesebb értelemben a régióval kapcsolatos ügyeket viszi a cégnél, amely most kihozta, az Aszódiéknak kedvező, és teljesen új becsléseket.

Visszatérve Aszódira, szerinte ezek alapján várhatóan a piaci árak is úgy alakulnak majd, hogy nem lesz szükség állami támogatásra az erőműtársaságok működéséhez. Aszódi Attila az idei év eredményei között említette az erőmű körüli településeken folytatott nagy tájékoztató kampányt, a májusi közmeghallgatást Pakson, valamint a nemzetközi közvélemény informálását a projekt várható környezetvédelmi hatásairól. Mindemellett a környezetvédelmi engedélyezés már az utolsó szakaszban jár, akár néhány héten belül megkaphatja a projekt a hozzájárulást - mondta.

A kormánybiztos megismételte, hogy az erőműhöz kapcsolódó brüsszeli öt eljárásból három esetében Magyarország megszerezte a jóváhagyást. A bizottság elfogadta a projektet energiapolitikai, ellátásbiztonsági és klímavédelmi szempontból, az Európai Bizottság alatt működő uniós szerv, az Euratom Ellátási Ügynökség pedig aláírta az üzemanyag-ellátási szerződést.

Kiemelte, hogy a keretrendszer adott, meg kell még beszélni egyebek mellett a versenyjogi kérdéseket, a beszerzési ügyeket. A kormánybiztos úgy vélte, hogy a 2016-os év elegendő lesz arra, hogy a bizottsággal is lerendezzék a kérdéseket és remélhetőleg a telephelyengedély is rendelkezésre áll majd.

A környezetvédelmi engedélyezés felfüggesztésére indított Greenpeace-kérelemre úgy reagált: a környezeti hatástanulmányban minden a törvény által előírt információ szerepel, a lakossági konzultáció, illetve a nemzetközi közmeghallgatás során minden felmerült kérdésre választ adtak, továbbá minden információ, ami a projektnek ebben a szakaszában szükséges, rendelkezésre áll, ami alapján döntést lehet hozni.