Az oroszok letesznek az olajárfagyasztásról

2016.04.18. 14:41

A kudarcba fulladt dohai találkozót követően Oroszország valószínűleg nem tárgyal tovább az olajtermelés befagyasztásáról - írja a Dow Jones hírügynökség a Gulf Intelligence hírportál értesülésére hivatkozva.

Az Irán bevonása nélkül minden megállapodást elutasító szaúdi álláspont miatt meghiúsult egyezmény a termelés befagyasztásáról valószínűleg az utolsó szalmaszál volt Moszkvának. Számos elemző szerint a nagy olajtermelők között egy esetleges megállapodás a termelés befagyasztásáról egyébként sem enyhítette volna lényeges mértékben a világpiaci túlkínálatot. Oroszország korábban késznek mutatkozott napi 10,8 millió hordós szinten rögzíteni olajtermelését, írja az MTI.

A dohai találkozó tétjéről itt írtunk részletesen. Az oroszok és a szaúdiak vezetésével 18 olajexportőr - a világ kitermelésének 60 százaléka - ült asztalhoz vasárnap, hogy kicsit behúzzák a féket és drágábbá tegyék az emberek tankolását. A terv az volt, hogy az olajkitermelés szintjének befagyasztásával stabilizálják a világpiaci árakat, magyarul elintézzék, hogy egy kicsit többet kapjanak az árujukért. Eleve bőven benne volt a pakliban, hogy nem lesz egyezség: számos elemző és befektető arról beszélt a héten, hogy a megállapodás esélye “50-50”.

Vasárnap Dohában elvileg abban állapodtak volna meg a világ vezető olajtermelői, hogy januári szinten befagyasztják az olajtermelést októberig. A lépéstől azt várták volna, hogy megnyugszanak a piacok, és a kőolaj ára fokozatosan tovább emelkedik. A találkozó kulcskérdése lényegében az volt, hogy a szaúdi fél elfogadja-e, hogy Irán kilóg a sorból, és amíg mások vállalják, hogy nem növelik a termelésüket, addig Teherán többet termel és többet is exportál, ami piaci részesedésének növekedését eredményezi.