Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Csökkent a Mol erdménye tavaly

2017.02.28. 08:59

Közel 12 százalékkal, 605,4 milliárd forintra csökkent a Mol-csoport tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 2016-ban - ezt közölte a társaság kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján. 2015-ben  687 milliárd forint volt a cég tisztított eredménye.

A Mol vezetése viszont nem elégedetlen, az elért, dollárban kifejezve 2,15 milliárdos profit nagyjából megfelel annak a 2,2 milliárd dolláros célnak, amit a menedzsment el akart érni az év végére. Hernádi Zsolt, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatója szerint "2016 a jelentős eredmények és fontos mérföldkövek éve volt", a cég teljesítette célkitűzéseit, elindította új, hosszú távú stratégiáját és erős cash-flowt generált. 

A tavalyi év utolsó három hónapjában a magyar olajcég EBITDA-eredménye 139,6 milliárd forint volt, ami 7 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi 150,3 milliárdhoz képest, és nagyjából ennyivel marad el attól is, amit az elemzők az év végére vártak. A kutatás-termelés üzletág EBITDA-eredménye az utolsó negyedévben 27 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a finomítás-kereskedelem és a gáz üzletágak profitja viszont 20 és 23 százalékkal esett vissza. Kedd délelőtt 10 óráig a Mol részvényei csaknem 3 százalékot estek a hétfői záróárfolyamhoz képest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!