OAH: Nem kell beavatkozni a paksi reaktor süllyedése miatt

2018.01.11. 15:48

Az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények az előírásoknak megfelelően, biztonságosan üzemeltek tavaly - mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a hivatal csütörtöki budapesti évindító sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

Ahogy arról hétfőn mi is írtunk, az Országos Atomenergia Hivatal az épületsüllyedést mérő eljárások pontosítására szólította fel a Paksi Atomerőművet a  IV. blokk élettartam-hosszabbítási engedélyének indoklásában. Azt biztosan tudni, hogy a IV. blokk süllyed, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora mértékben, és hogy ez hogyan érinti majd a IV. blokk mellé építendő új blokkot.

A főigazgató elmondta: az OAH több mint 2000 ellenőrzést végzett tavaly. A hivatal tavaly decemberben kiadta a paksi atomerőmű 4-es blokkjának 20 éves üzemidő-hosszabbítási engedélyét. Az elmúlt évtizedek mérési eredményei, illetve az elemzések alapján

a süllyedés hatásai nem fogják meghaladni a különleges beavatkozást igénylő mértéket

- közölte Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes.

Az első három paksi blokk üzemidejének hosszabbításakor is vizsgálták a létesítmények süllyedését, de a 4-es blokk van a legközelebb a Dunához, így kiemelten kezelték a kérdést, emiatt szerepel a süllyedéssel kapcsolatban külön rendelkezés is a 4-es blokk engedélyében - jelezte. 

Nem kapta volna meg az üzemidő hosszabbítás-engedélyt a 4-es blokk, ha az atomenergia hivatal bármilyen problémát észlelt volna

- mondta Fichtinger.

Hullán Szabolcs kitért arra, hogy a 2011-es fukusimai baleset után az európai uniós tagországokban kötelezően célzott biztonsági felülvizsgálatot végeztek, a program befejezése 2018-ra várható. Az OAH 46 intézkedést rendelt el a paksi atomerőműnél, ebből eddig 33 teljesítését fogadta el a hatóság. Emlékeztetett arra is, a felülvizsgálat azt állapította meg, hogy az atomerőmű teljesen megfelel a legkorszerűbb követelményeknek, a végrehajtandó intézkedések a biztonsági tartalékok növelését szolgálják.

Az EU további, tematikus biztonsági felülvizsgálatot is elrendelt, amelynek középpontjában a nukleáris létesítmények öregedési folyamatainak kezelése áll. A magyar jelentést tavaly decemberben, határidőre benyújtották, a vizsgálat uniós szakasza idén tavasszal várható - mondta el Hullán Szabolcs. 

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség missziója (IPPAS) 2013-ban megvizsgálta a magyarországi nukleáris létesítmények fizikai védelmi rendszerét, majd tavaly újabb felülvizsgálatra került sor. Ennek során a nemzetközi szakértők megállapították, hogy Magyarország jelentős előrehaladást ért el a korábbi misszió ajánlásainak és javaslatainak végrehajtásában - emelte ki a főigazgató.

Idén újra érkezik a nemzetközi ügynökség szakértői delegációja, azt értékelik majd, hogy a teljes nukleáris hatósági rendszert felülvizsgáló korábbi misszió után hogyan kezelte Magyarország a javaslatokat és észrevételeket.