Megmagyarázhatatlan jelenségek a tőzsdén

2022.12.17. 16:52
A tőzsdék összetett és folyamatosan fejlődő rendszerek, amik néha olyan anomáliákat mutatnak, amelyeket nehéz megmagyarázni vagy megjósolni. Ezek a helyzetek problémát jelentenek a befektetőknek és a pénzügyi intézményeknek egyaránt: nehezítik a megalapozott döntéshozatalt vagy a kockázatkezelést.

A piacok hatékonyak – elvileg

Az anomália fogalmát érdemes már az elején tisztázni: általában egy furcsa vagy szokatlan eseményt tekintünk anomáliának. A pénzügyi piacokon viszont az anomáliák azokra a helyzetekre utalnak, amikor egy értékpapír vagy eszközcsoport a hatékony piac elméletével ellentétesen teljesít. 

A részvényárak minden rendelkezésre álló információt tükröznek egy adott pillanatban – a piacok hatékonyak tehát, elméletben. Az új információk folyamatos megjelenése és gyors terjedése miatt azonban a hatékony piac állapotát rendkívül nehéz elérni, és még nehezebb fenntartani. Számos piaci anomália létezik; egyesek egyszer fordulnak elő, és eltűnnek, míg mások folyamatosan megfigyelhetők.

A januárhatás

Ha már közeleg az új év, érdemes megemlíteni például a januárhatást. Ez a december utolsó és január első néhány hetében megnövekedett kereskedési volumen és az azt követő magasabb részvényárfolyamok mintázatát írja le. 

A kifejezést arra a jelenségre használják, amikor a kisvállalati részvények január első két-három hetében felülmúlják a piac teljesítményét. Az árak jellemzően decemberben esnek, amikor a befektetők eladják eszközeiket, hogy tőkenyereséget realizáljanak. A januári emelkedést pedig az okozza, hogy a kereskedők visszatérnek a piacra, és visszavásárolják eszközeiket.

A kevesebb néha több… vagy mégsem?

Egy másik érdekes anomália a részvényfelosztás (split) hatása. A részvényfelosztás növeli a forgalomban lévő részvények számát, és csökkenti az egyes, forgalomban lévő részvények értékét, de nincs hatással a vállalat piaci értékére (kapitalizációjára). (Egy 10 dolláros részvényt 10 darab 1 dollárosra cserélnek például.) A részvényfelosztás bejelentése előtt és után a részvények árfolyama általában mégis emelkedik. Ezt az árnövekedést szokták részvényfelosztási hatásnak nevezni. 

A vállalatok általában akkor nyúlnak ehhez az eszközhöz, amikor a részvényeik árfolyama olyan szintre emelkedik, ami az átlagos befektető számára már túl drága. Emiatt a részvényfelosztást a befektetők gyakran úgy értékelik, mint annak a jelét, hogy a vállalat részvényei tovább emelkednek majd. Nincs azonban garancia arra, hogy a részvények felosztása a vállalat részvényeinek értéknövekedését eredményezi, empirikus megfigyelések viszont arra utalnak, hogy ez az indikátor rövid távon általában helytálló. 

A fekete hattyú

Az anomáliák egy másik típusa a flash crash vagy más néven villámösszeomlás, amikor a tőzsdén hirtelen meredek értékcsökkenés söpör végig, legtöbbször a nagy eladói nyomás következményeként. Ennek kiváltó oka gyakran egy black swan, azaz feketehattyú-esemény. Ezt a kifejezést az előre nem látható, kiszámíthatatlan eseményekre használják, amelyek ritkák, de potenciálisan súlyos következményeik lehetnek a piacokra.

Ilyen fekete hattyú volt például a novemberben becsődölt FTX esete is, aminek hatására bezuhant a bitcoin árfolyama és az egész kriptopiac.

Ez egyrészt fájdalmas a befektetők számára, akiknek a portfóliója gyorsan veszíthet az értékéből, másrészt érzékenyen érinti a pénzintézeteket, amelyeknek meg kell küzdeniük az esetleges összeomlás következményeivel.

Piaci manipuláció

Bizonyos anomáliákat néha maguk a befektetők vagy más piaci szereplők cselekedetei okoznak, olyan tevékenységek következményeként, mint a bennfentes kereskedelem vagy a piaci manipuláció. (Gondolhatunk itt például Elon Muskra, aki korábban már többször is manipulálta tweetjeivel kedvenc tokenjének, a Dogecoinnak az árfolyamát.)  Amikor egyes befektetők olyan információhoz vagy erőforráshoz férnek hozzá, amelyhez mások nem, az megnehezíti a többi befektető dolgát abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, ami egyenlőtlen versenyhelyzetet teremt számukra.

Egy másik probléma magából a részvénypiac összetettségéből adódhat. A világ különböző tőzsdéin elérhető több ezer részvény és egyéb értékpapír miatt még a tapasztalt befektetők számára is nehézséget jelenthet, hogy nyomon kövessék mindazokat a tényezőket és eseményeket, amelyek befolyásolhatják befektetéseik értékét. Ez elszalasztott lehetőségekhez vagy megnövekedett kockázathoz vezethet, valamint nehezíti a portfóliók hatékony kezelését a befektetők és a pénzintézetek számára.

Hogyan tud segíteni minket a fintech?

Először is fontos leszögezni, hogy az anomáliákat nem tudjuk megmagyarázni. A fintech cégek számos hasznos eszközt nyújtanak, amelyek nagyban megkönnyíthetik az alapvető befektetési tevékenységet. A fintech megoldások segíthetnek az anomáliák kezelésében azáltal, hogy kifinomult eszközöket és technológiákat kínálnak a tőzsdei adatok elemzéséhez és kezeléséhez. 

A fejlett algoritmusok és adatvizualizációs technikák például segíthetnek a befektetőknek és a pénzügyi intézményeknek a trendek és minták gyors azonosításában és ennek révén abban, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak befektetéseikről. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulási algoritmusok pedig felhasználhatók az anomáliák és a potenciális kockázatok azonosítására, továbbá valós idejű figyelmeztetéseket és ajánlásokat adnak a befektetőknek és a pénzügyi intézményeknek. Egyes fintech megoldások azt is lehetővé teszik mindemellett a felhasználók számára, hogy saját befektetési portfólióik alakulását nyomon kövessék és elemezzék, ami segíthet az esetleges anomáliák észlelésében és kezelésében.

A fintechek által nyújtott megoldások elősegíthetik a nagyobb átláthatóságot és elszámoltathatóságot is a tőzsdéken.

Azáltal, hogy átfogóbb és könnyebben hozzáférhető információkat nyújtanak az egyes részvényekről és más értékpapírokról, a fintechek segíthetnek a befektetőknek és a szabályozóknak abban, hogy jobban nyomon kövessék a piacot, és azonosítsák a potenciális problémákat. Ez csökkenti az anomáliáknak való kitettséget, és végső soron mindenki számára biztonságosabbá és stabilabbá teheti a tőzsdét.

A szerző a Peak tanácsadója.

Ez a támogatott tartalom a fintech.hu közreműködésével készült.