A neobankokkal jöhet el a jövő bankolása?

2023.06.20. 18:30
A fintech szóról a legtöbb embernek a Revolut, egy neobank neve ugrik be. A céget sokan ismerik, népszerűségét elsősorban a világon szinte bárhol használható bankkártyájának köszönheti – ez azonban csak egy olyan szolgáltatás, amivel a neobankok kényelmesebbé, egyszerűbbé, izgalmasabbá tehetik az életünket. Érdemes kicsit jobban megismerni a tevékenységüket.

Új hullámos bankolás 

Még a legelején érdemes tisztázni a beyond banking fogalmát, mivel ez adja a neobankok „esszenciáját”. A kifejezés a pénzügyi szektoron belül először a fintech vállalatoknál jelent meg – arra utal, hogy a pénzügyi szolgáltatások sokkal összetettebbek annál, amit a hagyományos bankok kínálnak például a betétkezelés, a hitelezés vagy épp a fizetések lebonyolítása során. A neobankok ezeken túlmutatóan is képesek értéket teremteni az ügyfeleik számára. Olyan digitális platformokra gondolva itt, ahol a pénzügyi és a nem pénzügyi szolgáltatásokat összekapcsolják  legyen szó akár utazásról, egészségügyről vagy kiskereskedelemről. 

Ez a megközelítés számos előnnyel járhat minden érintett számára. Az ügyfeleknek egyszerűbbé és kényelmesebbé válhatnak a mindennapi tranzakciók, mivel egyetlen platformon keresztül intézhetik azokat. A személyre szabott ajánlatok és szolgáltatások ráadásul igazodhatnak a felhasználók igényeihez, ami növeli az elégedettségüket és ezzel együtt a platform iránti lojalitást. A pénzügyi szolgáltatók számára pedig a beyond banking révén új üzleti lehetőségek nyílhatnak meg, miközben erősíthetik az ügyfélkapcsolatokat, és ezáltal javíthatják a jövedelmezőséget.

A kihívók 

Beyond banking szolgáltatásokat elsősorban neobankok kínálnak. Ezek az intézmények a hagyományos bankok kihívói, alternatív pénzügyi szolgáltatók: nem rendelkeznek klasszikus bankfiókhálózattal, kizárólag digitális platformokon nyújtanak pénzügyi szolgáltatásokat. 

Nem ok nélkül emlegetik a neobankokat kihívó bankokként; gyorsabban növekednek, mint hagyományos társaik, így konkurenciát jelentenek azok számára.

Értékajánlatuk a kiemelkedő ügyfélélményre, az egyszerűen és intuitívan kezelhető digitális folyamatokra, valamint a kedvező árakra épül. 

A hagyományos pénzintézeteknek fel kell venniük a kesztyűt, ha versenyben szeretnének maradni ezekkel a piaci szereplőkkel. Hiába vezetnek be digitális pénzügyi szolgáltatásokat, nem bírják a neobankok diktálta elképesztő tempót. A Statista adatai szerint az elmúlt három évben a neobankok globális felhasználói bázisa 93 millió főről 250 millióra nőtt, a számuk pedig 70-ről 250 fölé emelkedett. A statisztikák szerint a globális neobankpiac 2028-ra elérheti a 722 milliárd dollárt.

Figyelemre méltó szempontok

A már említett előnyök mellett a neobankok számos olyan további funkciót és szolgáltatást is nyújtanak, amelyek túlmutatnak a hagyományos bankok kínálatán, elsősorban a digitális technológia és a felhasználóbarát tervezés révén. A neobankok szolgáltatásai gyakran személyre szabhatók, például a megtakarítási céloknak vagy a költségpreferenciáknak megfelelően kialakított automatizmusok révén. Az áraik rendkívül versenyképesek, a nemzetközi pénzátutalások és a külföldi vásárlások lebonyolítása során pedig sok esetben többféle pénznem kezelését is támogatják.

Számos neobank lehetővé teszi továbbá a harmadik feles szolgáltatók alkalmazásainak integrálását (például költségkövető megoldásokét, befektetési platformokét vagy kriptovaluta-tárcákét), így a felhasználók egy helyen kezelhetik pénzügyeiket. 

Sőt, a kihívó bankok gyakran olyan jutalmakat is kínálnak, amik vonzók a felhasználók számára. Gondolva itt egyebek mellett a készpénz-visszatérítésre, az utazási biztosításra vagy a prémium kártyákhoz kapcsolódó előnyökre.

Számolni kell a kockázatokkal is

Fontos megjegyezni azonban, hogy a neobankok használata kockázatokkal is járhat. Az egyik ilyen a biztonság kérdése, mivel a digitális platformokon végzett pénzügyi tranzakciók általában nagyobb kiberbiztonsági kockázatnak vannak kitéve. Ezen túl  tekintve, hogy a neobankok viszonylag új szereplők a pénzügyi piacon  nem mindegyikük rendelkezik még betétbiztosítással. Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy a felhasználók pénze nincs biztosítva a neobank csődje esetén.

Továbbá, mivel a neobankok teljes mértékben digitálisak, a hálózati leállások vagy technikai hibák komoly problémákat okozhatnak a felhasználók számára, akik ebben az esetben nem tudnak hozzáférni a pénzükhöz.

Végül, de nem utolsósorban, mivel a neobankok jellemzően nem nyújtanak személyes ügyfélszolgálatot, ez nehézségeket okozhat a felmerülő problémák megoldásában vagy a kérdések megválaszolásában.

A neobankok jövője

A neobankok jövőjét illetően alapvetően pozitívak a kilátások. A felhasználók legfőbb igényei manapság a kényelem, a gyorsaság és az egyszerűség  a neobankok pedig képesek mindezt biztosítani. A neobankok további előnye, hogy rendkívül gyorsan képesek alkalmazkodni az új technológiákhoz, valamint a változó piaci környezethez és trendekhez. A további növekedés és siker érdekében azonban a neobankoknak a biztonsági kérdéseket és a szabályozói kihívásokat is kezelniük kell.

Ezen túlmenően, a hagyományos bankok digitális átalakulása további versenyt jelenthet a neobankok számára. Az előrejelzések szerint a jövőben a hagyományos bankok és a neobankok közötti különbségek elmosódhatnak, ahogy mindkét szektor igyekszik alkalmazkodni a digitális kor pénzügyi igényeihez.

Végezetül, a neobankoknak új üzleti modelleket és bevételi forrásokat is ki kell dolgozniuk a fenntartható növekedés érdekében, mivel a jelenlegi modellek gyakran a felhasználói szám növelésén alapulnak, nem pedig a nyereséges műveleteken.

A neobankok témakörét részletesen is körbejárjuk a Peak és a RowanHill Digital közös kiadványsorozata, a Sparks_EDU legújabb részében, amely az alábbi linken érhető el.

A szerző a Peak tanácsadója.

Ez a támogatott tartalom a fintech.hu közreműködésével készült.