Beindultak a fintechfelvásárlások – dollármilliárdokról döntöttek

2023.07.14. 14:18
Miközben a világ a lassuló gazdaság jelentette problémákkal küszködik, a fintech területén jelentős mozgásokat láthatunk. A vállalkozásokra nehezedő nyomás a fintechszcénát is érzékenyen érintette. A felvásárlásoknál és a tőkebevonásoknál a regisztrált értékek bőven elmaradnak az utóbbi években tapasztalt szintektől. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a fintechiparágban megállt volna az élet a felvásárlási (M&A) piacon.


A jelenlegi globális szinten szűkülő likviditás környezetében iparági szakértők már régóta várták a meghatározó akvizíciók számának emelkedését. Eddig azonban a nagyobb piaci játékosok óvatosak voltak, és a legmegfelelőbb lehetőségeket keresték versenytársaik felvásárlására. Az utóbbi pár hónapban viszont már szemtanúi lehetünk olyan tranzakcióknak, amelyeknek érdemi hatása lehet az iparág jövőjére.

Változik a fintechtájkép

A fintechszektor az M&A-tevékenység visszaesése és a tőkebevonási piac általános pangása mellett is ellenálló képességről tett tanúbizonyságot az elmúlt hónapokban. Bár az összeolvadási és felvásárlási tevékenység lassult, a közelmúltbeli felvásárlások átformálják az ágazat pályáját. 

Figyelemre méltó tendencia továbbá, hogy a vállalatok áttérnek a digitális, felhőalapú megoldásokra. Ezzel párhuzamosan innovatív módszereket kutatnak a műveletek hatékonyságának javítása és a kockázatok csökkentése érdekében. Ez a trend az idei legjelentősebb fintechfelvásárlásokban is megmutatkozik, amelyekből ötöt mutatunk be az alábbiakban.

Merész lépés a kockázatkezelésben

A világ második legnagyobb tőzsdéjének, a Nasdaqnak az üzemeltetője hatókörének kiterjesztése érdekében megvásárolta a Thoma Bravótól az Adenza kockázatkezelési technológiai platformot. A 10,5 milliárd értékű akvizíció komoly kritikákat váltott ki a rendkívül magas ár miatt. Adena Friedman, a Nasdaq vezérigazgatója is kereszttűzbe került emiatt. (Arról, hogy a felvásárlás milyen következményekkel járhat a Nasdaq számára, ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.)

A vagyon- és balesetbiztosítás forradalmasítása

A Duck Creek Technologies, a vagyon- és balesetbiztosítások intelligens megoldásainak vezető szolgáltatója 2,6 milliárd dollárért megvásárolta a Vista Equity Partners globális befektetési céget. A Vista több mint 95 milliárd dollárnyi vagyont kezel, a vállalati szoftverekbe és technológiaalapú szervezetekbe történő befektetésekre összpontosít. 

Az ügylet erősíti a Duck Creek képességeit, különösen az átfogó követeléskezelési megoldásának továbbfejlesztésében. A vállalatnál úgy vélik, hogy a Vista globális hálózatával és ágazati szakértelmével jobban támogathatja az iparág felhőalapú technológiára való átállását és felgyorsíthatja a folyamatot.

Elmozdulás a felhőalapú megoldások felé

A Francisco Partners globális befektetési cég 1,7 milliárd dollár értékű üzlet keretében felvásárolta a Sumo Logic SaaS (Software-as-a-Service) analitikai platformot. A 2020-ban alapított Sumo Logic felhőalkalmazási szolgáltatások biztonságos telepítésében működik közre, emellett az üzleti folyamatok valós idejű nyomon követését és elemzését támogató megoldásokat kínál. A Francisco Partners támogatásával a Sumo Logic célja az, hogy kiterjessze piaci hatókörét, felgyorsítsa a növekedést és az innovatív megoldások fejlesztését.

A mesterséges intelligencia térhódítása

A Databricks erősen elkötelezett a mesterséges intelligenciához (AI) való hozzáférés demokratizálásában. Ezt az ambiciózus törekvést mutatja, hogy a cég mintegy 1,3 milliárd dollárért akvirálta a MosaicML-t. 

A nagyméretű nyelvi modelljeiről (Large Language Model) ismert MosaicML költséghatékony módszert kínál a szervezeteknek a legkorszerűbb modellek gyors összeállítására és betanítására az adataik felhasználásával. Azzal, hogy a Databricks a MosaicML képességeit beépíti a működésébe, nagyot lép az AI szélesebb körű hozzáférhetősége felé.

A Core Banking és a kibocsátói megoldások bővítése

A világ egyik legnagyobb kártyakibocsátója, a Visa megállapodott a Pismo, egy brazil fintech felvásárlásáról, 1 milliárd dollár készpénzt fizettek a cégért. A Pismo Latin-Amerikában, Délkelet-Ázsiában valamint Európában működik, és mind a digitális bankokat, mind a nagy pénzintézeteket kiszolgálja. 

A Sao Pauló-i cég felhőalapú platformmal rendelkezik, több mint 70 millió számlával büszkélkedhet és évente több mint 200 milliárd dollárnyi tranzakciót bonyolít le. A felvásárlás után is a meglévő vezetőség irányítja majd a vállalatot. (Ha az elmúlt év legnagyobb latin-amerikai felvásárlásáról többet szeretne tudni, olvassa el a témában írt cikkünket!)

Hasznos eszköz a jövőépítéshez

A gazdasági turbulenciák és az M&A-ügyletek mennyiségének és értékének 2023-as csökkenése ellenére a fintechszektor idei első 6 hónapja egyáltalán nem volt unalmas. Tető alá hoztak néhány olyan üzletet, amelyek meghatározóak lehetnek az iparág jövője szempontjából. Ezek a felvásárlások felhívják a figyelmet az ágazat ellenálló képességére, valamint rámutatnak a szektor fejlődését meghatározó legfontosabb tényezőkre: a digitális átalakulásra, illetve a hatékonyság javítására és a kockázatok csökkentésére való folyamatos törekvésre.

A stratégiai tervezés fontosságára is felhívják ugyanakkor ezek az üzletek a figyelmet, és természetesen az M&A szerepére, mint a vállalatok azon eszközére, amellyel versenyelőnyre tehetnek szert, bővíthetik kínálatukat és alkalmazkodhatnak a változó üzleti környezethez. A jövőre nézve érdekes lesz nyomon követni, hogy ezek a felvásárlások hogyan alakítják a fintechiparágat, és milyen új trendek jelennek meg az év második felében.

A szerző a Peak tanácsadója.

Ez a támogatott tartalom a fintech.hu közreműködésével készült.