Gyümölcsöző a verseny, uniós szinten mégis drágultak a nyár ízei

2023.08.09. 13:21
Ha nyár, akkor a fagylalt, a strandennivalók és fesztiválok mellett a gyümölcsök sem maradhatnak ki a fogyasztásunkból: a sárgadinnye, a görögdinnye, az eper és a barack a legkedveltebb nyári idénygyümölcsök Európában és Magyarországon egyaránt. Az Eurostat nemrégiben tette közzé a nyári gyümölcsök termesztésére vonatkozó 2022-es statisztikáit. Mely országok voltak a legnagyobb gyümölcstermesztők? Uniós szinten mennyi gyümölcs termett tavaly? Magyarország hol áll az uniós rangsorban? Mindezekre választ adunk, emellett a gyümölcsök árának uniós rangsoráról is képet adunk.

Az Eurostat legfrissebb közlése szerint 2022-ben az EU-ban a sárgadinnye, görögdinnye, eper, őszibarack és nektarin együttes betakarított termése 8,6 millió tonna volt, ami 6,3 százalékos csökkenést jelent a 2021-es szinthez (9,2 millió tonna) képest. Ez a visszaesés a sárgadinnye (−9,5 százalék 2022-ben) és a görögdinnye (−18,4 százalék 2022-ben) alacsonyabb betakarításának köszönhető. Az őszibarack és a nektarin termelése viszont nőtt (+5,6 százalék 2022-ben), az eperé pedig változatlan maradt 2022-ben. 2022 szélsőséges időjárása és a rendkívül aszályos nyara nemcsak hazánkban, de Európa nagy részén is hozzájárulhatott a mezőgazdasági termésátlagok csökkenéséhez.

Spanyolország az EU egyik legfontosabb nyári gyümölcstermesztője. Az EU görögdinnyéjének közel felét (45,4 százalék), sárgadinnyéjének közel egyharmadát (32 százalék), valamint az eper, az őszibarack és a nektarin több mint egynegyedét (rendre 27,3 százalék és 26,9 százalék) termelte 2022-ben. Hasonlóképpen Olaszország az EU dinnyéjének (36,1 százalék), őszibarackjának és nektarinjának (35,6 százalék) valamivel több mint egyharmadát, valamint görögdinnyéjének egynegyedét (25,6 százalék) termelte tavaly.

Egyes nyári gyümölcsök esetében más uniós tagállamok voltak a legfontosabb termelők: Lengyelország a második helyen állt az epertermelésben (az EU össztermelésének 16,7 százaléka), míg Görögország szintén második volt az őszibarack- és nektarintermelésben (27,1 százalék), és harmadik helyen állt a görögdinnye-termelésben (12,4 százalék). Kiemelendő továbbá Franciaország a sárgadinnye-termesztésben (18,8 százalék), illetve Németország az epertermelésben (az EU össztermelésének 11,1 százaléka).

Magyarország a görögdinnye termesztésében emelkedett ki 2022-ben EU-szinten, a hatodik legtöbbet termelő ország voltunk 104 ezer tonna görögdinnyével, mely a teljes EU-s termesztés 4 százalékát adta. A lenti ábra csak azon európai országokat mutatja, ahol termesztettek 2022-ben görögdinnyét.

Az árakat tekintve nagy a szórás az egyes tagországok gyümölcsre vonatkozó inflációjának tekintetében (az Eurostat nem közöl külön barackra, eperre és dinnyére vonatkozó inflációs statisztikákat, hanem a „gyümölcsök” kategóriában teszi közzé az inflációs mutatóit). Az adatok szerint Észtországban 27,3 százalékkal voltak drágábbak a gyümölcsök 2023 júniusában, mint tavaly júniusban. Észtországot Magyarország (18,7 százalék) és Lettország követi (17,8 százalék), míg Spanyolországban tavaly júniushoz képest a gyümölcsök 3 százalékkal kerültek kevesebbe, Dániában pedig csak 2,7 százalékkal, Ausztriában 3,8 százalékkal kerültek többe az egy évvel ezelőtti szintekhez képest. Az Európai Unió átlagában a gyümölcsök 8,3 százalékkal drágultak egy év alatt.

A szerző az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány munkatársa.

Ez a támogatott tartalom az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány közreműködésével készült.