Megtérül, zöld, mozgásra ösztönöz és még társadalmi felelősséget is vállal

2023.08.25. 20:26
Az atlétika a sportok királynője, így az atlétikai világbajnokságokat a harmadik legnagyobb sporteseményként tartják számon az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság után. A hasonló, nagy volumenű rendezvények számos pozitív gazdasági következménnyel járnak. A következő cikk arra a kérdésre keresi a választ, milyen kedvező hatásai lehetnek a világbajnokság megrendezésének. Vajon a budapesti atlétikai vb szervezői milyen előremutató lépéseket tettek az idei rendezvény körültekintő megrendezése során?

Az előzetes becslések azt mutatják, hogy a budapesti atlétikai vb a mintegy bruttó hetvenmilliárd forintos összköltsége mellett

a kiadásokat kétszeresen meghaladó, 130 milliárd forint feletti bevétellel teljesíthet.

A költség oldalon szereplő számok pedig a szervezők törekvéseinek megfelelően nem a semmibe hullanak, hanem gazdaságélénkítő hatásúak lehetnek. A hazai kis- és középvállalkozásoknál hasznosulnak, azaz a szervezők minden eszközt, szolgáltatást, amit csak lehet, magyar eladóktól és beszállítóktól szereznek be. Ez több ezer magyar családnak jelent bevételt a vb előtt és alatt. Érdemes azonban figyelembe venni a hosszú és rövid távú hatásokat is.

Hosszú távon javítják a rendező ország ismertségét a világban, ami többek között turistákat vonz, de javítja az ország kultúrájának elfogadottságát is. A rendezvény miatt hazánkba érkező külföldi látogatók a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint már augusztus közepén közel 340 ezer, a verseny időtartamára szóló vendégéjszaka-foglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók, ebből 70 százaléka köthető a külföldi látogatókhoz. A sportesemények szurkolói körében nagy az arányuk azoknak, akik visszatérnének. Például a 2017-es londoni vb látogatóinak több mint 90 százaléka ajánlaná ismerősének a helyszínt, és 70 százalékuk vissza akar térni oda egy következő nyaralás alkalmával. A televíziós közvetítésen keresztül egymilliárdan követhetik szorosan az eseményeket, de a közvetítések összesen 3 milliárd emberhez juthatnak el. Ez legalább hatvanmilliárdos reklámérték Magyarországnak a londoni atlétikai világbajnokság számaiból kiindulva.

A helyiek számára előnyt jelent, hogy ez egy hosszú távú befektetés. Az ország és város öröksége a továbbfejlesztett sporthelyszínek lesznek. Fejlődésnek indul az infrastruktúra és a közlekedés is. Ráadásul a rendezők tekintettel lehetnek arra, hogy kevésbé fejlett városrészeket kapcsoljanak be ilyenkor a város vérkeringésébe.

A rövid távú gazdasági hatások kiemelten serkentenek egyes szektorokat, így a turizmust, a kiskereskedelmet és a szállítást. A 2023-as atlétika vb szervezése során kiemelt szempont volt a magyar kis- és középvállalkozások bevonása a beszerzések és igénybe vett szolgáltatások kiválasztása során.

A társadalmi szempontok is előtérbe kerültek a 2023-as világbajnokság alkalmával.

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezése és lebonyolítása során kiemelt figyelmet kapnak a fenntarthatósági szempontok és a társadalmi felelősségvállalás. A világbajnokság fenntarthatósági programjának két alapvető örökségi célkitűzése van. A magyar emberek mozgásra és egészségesebb életmódra való ösztönzése a világbajnokság kapcsán. Már sok ezren csatlakoztak a Hétköznapi Hősök programhoz, amely nemcsak sportolásra ad lehetőséget, hanem egyúttal 50 százalékos jegykedvezményt is nyújt a résztvevőknek.

A másik kiemelt cél a helyszín zöldterületének fejlesztése. Az esemény mottója is a „barnamezőből zöld oázis”. A létesítmény és a körülötte lévő terület nemcsak verseny- és edzőközpontként üzemel majd a jövőben, hanem egy fás-ligetes zöld szabadidős parkként várja a környékbeli lakosokat. Az új stadion számos modern környezetvédelmi megoldással rendelkezik, mint például a geotermikus fűtés-hűtés rendszer vagy az energiatakarékos világítás.

Társadalmi felelősségvállalás keretében a szervezőbizottság a környezeti fenntarthatóság mellett a társadalmi felelősségvállalást is fontos feladatként jelöli meg. Kiemelt cél, hogy az esemény minden magyar ember részére elérhetővé váljon – ezt biztosítják az alacsony jegyárak, a jegykedvezmények és a civil szervezetekkel való együttműködések. A Civilút Alapítvánnyal elindított jószolgálati programon keresztül több ezer rászoruló látogathat ki ingyen a versenyekre, többek között a fogyatékossággal élők, az állami gondozottak és a nagycsaládosok.

A szerző az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány munkatársa.

Ez a támogatott tartalom az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány közreműködésével készült.