A legfelkészültebb országok közé tartozik Magyarország

2023.11.10. 15:11
Az Európai Tanács rendelete alapján a gáztározókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a tavalyi telet követően idén, a 2023–2024-es tél kezdetét megelőzően is. Ezt az összes tárolókapacitásokkal rendelkező tagállam már túl is teljesítette az évszak kezdete előtt. Az európai uniós tagállamok energiafelhasználásán belül rendkívül eltérő a gáz aránya, a gáztárolók mérete is nagy különbségeket mutat. Magyarország a legjobban felkészült tagállamok közé tartozik.

Az Európai Gáztárolók Szövetségének (GIE) október közepén rendelkezésre álló adatai alapján a tárolókapacitásokkal rendelkező tagállamok messzemenőkig teljesítették az elvárt tartalékolási szintet. Az összes ország esetében elérte a telítettség a 90 százalékos szintet. Ugyanakkor a tárolók töltöttsége még önmagában nem sokat árul el arról, hogy adott ország felkészülten várja-e a telet. Több uniós tagállam egyáltalán nem rendelkezik tárolókkal. Mindazonáltal egyes országoknak erre nincs is szüksége, mivel nem, vagy igen kis mértékben használnak az elmúlt évek során földgázt, függetlenül a 2020-as évek energiaválságától.

Az Európai Unióban a tárolók éves felhasználáshoz viszonyított aránya 30 százalék, míg kizárólag a gáztározóval rendelkező országok átlaga a 45 százalékos szintet közelíti. Két uniós ország rendelkezik nagyobb kapacitásokkal, mint az éves szükséglete, Lettország (207,7 százalék) és Ausztria (108,3 százalék).

Magyarország így is a legnagyobb tartalékolási lehetőségekkel rendelkező országok közé tartozik (az éves felhasználás 64,7 százalékával),

amely az előbbi két ország és Szlovákia (69,2 százalék) után a negyedik legnagyobb az Európai Unióban. Az EU legnagyobb gazdasága, Németország gáztárolási kapacitások szempontjából az uniós középmezőnyhöz tartozik, az eltárolható földgáz mennyisége nem éri el az ország éves fogyasztási szintjének harmadát. A tárolókapacitásokkal nem rendelkező országok helyzete eltérő. Így például a gázt egyáltalán nem használó Ciprustól széles a skála a negyedik legnagyobb gázfelhasználó Írországig (amely megközelíti a jelentős tárolási kapacitásokkal rendelkező Magyarország értékét). Ugyanakkor Írország helyzete különleges, mivel szükségleteinek egy részét saját forrásból és importból, utóbbi nagyobb részét pedog a szomszédos Egyesült Királyságból biztosítja.

Hogy alakult a becslés?

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) 2022 évvégi becslése alapján jelentősebb földgázhiányra figyelmeztette az Európai Uniót 2023-as év vonatkozásában (közel 360 milliárd köbméteres igény mellett 27 milliárd köbméter hiány). Ugyanakkor

a frissebb adatok alapján úgy tűnik, hogy enyhe időjárás, a magas árak nyomán kialakult visszafogott fogyasztás, az előző télről megmaradt jelentős tartalékok és az import diverzifikációja együttesen abba az irányba hatnak, hogy a 2023-as évben elegendő gáz állhat az európaiak rendelkezésére.

A fentiek összességében azt jelentik, hogy az Európai Unió felkészülten vág neki a következő télnek. Ugyanakkor a tagállamok közötti különbségek miatt kevés olyan ország van, amely képes lenne biztosítani a lakosság teljes földgázszükségletét az idei télre akár már a jelen pillanatban is. Magyarország a jelentős tárolási kapacitásaival az unió négy legfelkészültebb tagállama között van.