Évek óta dédelgetett célt teljesíthet Magyarország

2023.12.08. 16:02
Látványos fejlődés történt Magyarország gázinfrastruktúrájában: a szomszédos országok irányába az elmúlt években kiépültek az úgynevezett interkonnektorok (összekapcsoló vezetékek), amelyek mindkét irányba tudják szállítani a földgázt. Az utolsó, és egyúttal még egyetlen hiányzó vezetékről, amely Szlovéniát és Magyarországot köti össze, idén állapodott meg a két ország, és 2025-ig ez is működésbe léphet. Érdemes kiemelni, hogy a környező országokkal kiépített interkonnektorok elérhetővé teszik a különböző piacokról érkező földgázt. A magyar földgázellátást emellett több más tényező is biztosítja: az európai szinten is jelentős tárolási kapacitások, az uniós átlag feletti saját földgázkitermelés és az európai átlagnál is nagyobb arányú fogyasztáscsökkentés.

Szlovénia Magyarország egyetlen olyan szomszédja, amellyel nincs összekötve az ország gázvezetékrendszere, ezt a hiányt a 2023 októberében Budapesten aláírt magyar–szlovén megállapodás orvosolja. A földgázvezetékek két éven belül készül el, és mindkét irányba évente 440 millió köbméternyi földgázt tudunk szállítani. A vezeték elérhetővé teszi Magyarország számára az olasz földgázpiacot, amellyel korábban nem volt összeköttetés. A szlovén–magyar interkonnektor a horvátországi LNG-terminálon kívül is hozzáférést biztosít LNG-forrásokhoz.

Emellett folyamatban van a romániai, fekete-tengeri földgáz kitermelésére irányuló projekt is. E projekt előrehaladása azonban Magyarországon kívülálló tényezőktől függ. Biztató jel, hogy az OMV Petrom és Romgaz 2023 júniusában bejelentette, hogy tőkét invesztálnak a fekete-tengeri Neptun Deep-gázmező kitermelési fázisába. A mező működése a terv szerint 2027-ben kezdődhet meg.

A román gáz bevonása Magyarország számára jelentősen, akár évente 1-2 milliárd köbméterrel jÁRULHATNA HOZZÁ A BEHOZATALI FORRÁSOK DIVERZIFIKÁLÁSÁHOZ (AMI A HAZAI GÁZFELHASZNÁLÁS 10-20 SZÁZALÉKÁT IS ELÉRHETI).

A többlábon állás már évek óta célja a magyar energiapolitikának. Ennek fontos része az ellátás diverzifikálásán (több forrásból való biztosításán) kívül, a megfizethető ár is. A jelenlegi helyzetben a bolgár tranzitdíjemelés ügyében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2023. november 17-én Belgrádban tárgyalt. A találkozón arra vonatkozóan született megállapodás, hogy Magyarország, Szerbia és Észak-Macedónia összehangoltan fog fellépni a földgázszállításra vonatkozó tranzitdíj bolgár emelésének ügyében, hogy a lépés egyik ország energiaellátását se sodorhassa veszélybe. A nemzetközi tiltakozás eredményeként Bulgária visszakozott, és az az Euractiv értesülései alapján, az 1,2 milliárd euróra becsült éves bevétel kikerült Bulgária 2024-es költségvetésének tervezetéből.

A magyar gázellátás főbb elemei

Továbbá érdemes figyelembe venni azt is, hogy Magyarország is az európai uniós átlagot (17,7 százalék) meghaladó mértékben, 20 százalékkal csökkentette a gázfogyasztását az előző, 2022–2023-as fűtési szezonban, a megelőző 5 év átlagához képest. Ráadásul Magyarország az Európai Unió élmezőnyében van a saját földgáz kitermelésében és a hazai termelés felhasználásában. Az Európai Unióban a saját kitermelés átlagosan csupán a felhasználás 7,2 százalékát fedezte 2022-ben, míg Magyarországon ez az arány az elmúlt években 15 százalék körül alakult. 2023-ban pedig akár a 20 százalékot is elérheti, a termelés növelése és a fogyasztás csökkenése nyomán. Eközben hazánk a legnagyobb tárolási kapacitásokkal rendelkező uniós rangsor elején található. Az éves fogyasztás közel kétharmadát (64,7 százalékot) éri el a tárolók töltöttsége.