Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A DAX 43 éve nem látott zuhanást produkált a harmadik negyedévben

Napi Online
2002.09.30. 14:01
A frankfurti tőzsdeindex, a DAX-30 "nyerte" Európa leggyengébben teljesítő benchmarkja címet a harmadik negyedévben, miután mutató június 30. óta több, mint 33 százalékot veszített értékéből - írja a Bloomberg. (A világ vezető tőzsdeindexei közül egyedül a brazil Bovespa teljesített rosszabbul). A német mutató ezzel legrosszabb negyedévét zárhatja 1959 óta, veszteségei még a rosszemlékű 87-es negyedik negyedévit is meghaladják.

A piaci kapitalizáció az elmúlt 90 napban átlagosan napi kétmilliárd euróval, összesen 186 milliárddal zuhant, melyért a befektetők elsősorban a Kelet-Németországot sújtó árvizet és az országon végigsöprő csődhullámot okolják. A többi európai mutatóhoz képest (a CAC-40 24, a Foootsie 16 százalékkal esett, miközben a BUX 4,6 százalékos veszteséggel megúszta) a DAX-ban nagyobb súllyal szerepelnek pénzügyi és számítástechnikai papírok, amik különösen megszenvedték a gazdasági recessziót.

A zuhanás során olyan vállallatok szenvedtek el 50 százalék feletti veszteségeket, mint az Allianz, az Infineon, vagy az SAP. A frankfurti piac legjobban szereplő papírja meglepő módon a Deutsche Telekom lett, amely mindössze 1,6 százalékkal lett olcsóbb, igaz a telefonóriásra az előző negyedévben igencsak rájárt a rúd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?