A magyar piac érzékenyen reagálna az ír nemre

MTI
2002.10.07. 11:17
A Morgan Stanley befektetési bank szerint továbbra is valószínű, hogy az ír népszavazáson elfogadják az EU-bővítés egyik kulcsfontosságú egyezményét, a Nizzai Egyezményt. Ha mégsem, arra érzékenyen reagálhatnak a csatlakozni vágyó országok - különösen Magyarország - értékpapírpiacai.

A befektetési bank szerint egy esetleges ír "nem" után a magyar piac reagálna a legérzékenyebben a közép-európai értékpapírpiacok közül. Ezt mutatja, hogy az elmúlt néhány héten az 5 éves - az Euribor-hoz viszonyított - swap-spread 30 bázisponttal 100 bázispontra emelkedett. A magyar kötvények hozama az elmúlt időszakban jelentős mértékben esett a külföldi tőkebeáramlás hatására.

Ennek hátterében a magas kamatszint és a stabil forintárfolyam áll. A tőkebeáramlás annak ellenére következett be, hogy az államháztartás hiánya jelentősen meghaladja a tervezett szintet, vele párhuzamosan bővül a fizetési mérleg hiánya, s kétségek vetődtek fel a Magyar Nemzeti Bank jövő év végére kitűzött inflációs céljának teljesíthetőségével kapcsolatban.

A Morgan Stanley úgy véli, hogy az EU-bővítés jelentősebb csúszása megváltoztatná a forintárfolyammal kapcsolatos várakozásokat, s növelné a kamatemelés valószínűségét. A hitel-spread-ek szintén emelkednének, ami abból a szempontból is jelentős, hogy nemrég az ÁKK egy vezető tisztségviselője bejelentette: Magyarország - egy év szünet után - jövőre ismét megcsapolná a külföldi tőkeforrásokat belső adóssága finanszírozására, devizakötvények kibocsátásával újítaná meg lejáró külföldi államadósságát.

A régió többi országa visszafogottabban reagálna a Dublinból érkező esetleges rossz hírre. Lengyelországban a belföldi monetáris feltételek a Morgan Stanley szerint egyértelműen a további kamatcsökkentések irányába mutatnak. A Cseh Köztársaság irányadó kamatszintje jelenleg alacsonyabb, mint az eurózóna bankközi irányadó kamata.