Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Javult a Sonera és a Telia eredménye

MTI
2002.10.25. 12:45
Az egyesülni készülő finn Sonera és a svéd Telia távközlési cég pénteken negyedéves eredményeik javulásáról számoltak be. A Telia a szakértők által várt nyereségszint felső határát súrolta, míg finn partnere feljavította profitvárakozását.

A két államilag ellenőrzött távközlési csoport megállapodott arról, hogy egyesülnek és ezzel létrejön az első olyan szövetség, amelyet egykor monopolhelyzetet élvező állami távközlési cégek alkotnak.

A Telia november 8-án terjeszti a Sonera részvényesei elé egyesülési ajánlatát, amelynek keretében minden Sonera részvényért 1,5144 Telia részvényt adnak.

A Telia a harmadik negyedév alapján 10,12 milliárd svéd korona nettó veszteséget jelentett. A szakértők által fontosabbnak tartott pénzforgalmi többlete (EBITDA) 4,281 milliárd korona volt, ami 25 százalékos növekedés tavalyhoz képest és 9 százalékkal meghaladja az elemzők által becsült 3,925 milliárd koronát.

A finn Sonera 47 millió euró profitot ért el a harmadik negyedévben 551 millió euró eladás mellett. A Sonera pénzforgalmi többlete (EBITDA) 9 százalékkal 199 millió euróra nőtt, alig elmaradva a szakértők által becsült 203 millió eurótól. A cég arra számít, hogy idei éves EBITDA-ja több mint harmadával emelkedik tavalyhoz képest.