Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Az ÁPV tervbe vette a Mol és a Postabank privatizációját

MTI
2002.11.18. 14:21
A privatizációs törvény várható decemberi módosítását követően, az ÁPV Rt. előterjesztése alapján, a kormány egyenként dönt, az eladásra szánt állami társaságok és tulajdonrészek értékesítéséről - mondta Mészáros Tamás, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatóságának elnöke egy tanácskozáson.

Az ÁPV Rt. vezetője az egyes vállalatokkal kapcsolatos vagyonkezelői szándékot ismertetve elmondta, hogy tervbe vették a Mol Rt. és a Postabank Rt. értékesítését. Stratégiai, foglalkoztatás politikai szempontok figyelembe vétele mellett szükséges a Bábolna Rt. és a Dunaferr Rt. értékesítése is, ám a Richter Rt. állami tulajdonrészének eladása nincs napirenden.

A MOL Rt.-vel kapcsolatban elmondta: a társaság fejlődéséhez folyamatos tőkeemelésre van szükség. Ez azt jelenti: az államnak egyre több pénzt kellene a cégbe fektetnie, annak érdekében hogy megőrizze több mint 25 százalékos részesedését - mutatott rá. Mint mondta: ebben a helyzetben tervezik a társaság állami tulajdonrészének értékesítését, ám erre, várhatóan csak a gázüzletág helyzetének rendezését követően, vagyis a részvényárak emelkedése után, illetve több részletben kerül majd sor.

A Postabank és a Konzumbank tervezett eladásával kapcsolatban Mészáros Tamás úgy vélekedett, hogy a bankrendszerben nem indokolt az állami tulajdon fenntartása. A Postabankról elmondta, hogy a pénzintézetet a privatizáció előtt még inkább össze kívánják kapcsolni a Magyar Posta Rt. hálózatával és a postahivatalok egy részét alkalmassá teszik a banki tevékenységre. - Ebben az esetben jó ár kapható a társaságért - mondta.

Mészáros Tamás véleménye szerint a Richter Rt.-ben meglévő állami tulajdonrészt egyfajta védőernyőnek tekintik a céget birtokló pénzügyi befektetők az ellenséges kivásárlással szemben. Ezért nincs napirenden - a szavai szerint - az ÁPV Rt. portfoliójának gyöngyszemét jelentő 25 százalékot meghaladó tulajdonosi hányad értékesítése.

A vagyonkezelő elnöke a továbbiakban problémásnak nevezte a Bábolna Rt., illetve a Dunaferr Rt. értékesítését. Előbbiről elmondta, hogy 3-4 milliárd forintnyi jegyzett tőke mellett 22 milliárd forint az adóssága és évente 7-8 milliárd forint veszteséget termel.

- Ugyanakkor sok embert foglalkoztat és nagy területen lát el mezőgazdasági integrátori feladatokat, ezért a privatizáció során, ezeket a szempontokat, a termelőkapacitás további működtetését is figyelembe kell venni - tette hozzá.

Ugyancsak foglalkoztatási szempontok érvényesülnek a Dunaferr esetében, amely 8700 embernek ad munkát és további 60 ezer foglalkoztatását biztosítják beszállítói. Eközben viszont 80 milliárd forintnyi adósságállományt halmozott fel és 230 milliárd forintos árbevétel mellett 14 milliárd forintos veszteséggel zárta az elmúlt évet.  • Vennék
  • Hírek