Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A britek továbbra sem szeretik az eurót

euractiv.hu
2003.01.02. 11:59
Kapcsolódók (1)
A legtöbb brit még mindig elutasítja az euró bevezetését, annak ellenére, hogy már szinte fenyegetően közeledik az a pillanat, mikor dönteni kell. A Tiscali internetes cég legfrissebb felmérése szerint a britek 54 százaléka ellenzi a font lecserélését. A megkérdezettek 74 százaléka úgy tartja, hogy az ügyben mindenképpen népszavazást kell tartani. A Tiscali-felmérés szerint a britek fele azon a véleményen van, hogy az euró bevezetése az árak növekedéséhez vezet majd a szigetországban.

Tony Blair újévi beszédében hangsúlyozta, hogy a mostani brit nemzedék számára a közeljövő legfontosabb döntése az lesz, hogy Nagy-Britannia csatlakozik-e az euróövezethez, áttér-e a közös valutára.

- Az euró bevezetésének nincs alkotmányos akadálya, és a valutaunióhoz való csatlakozás mellett szóló politikai érvek elsöprők - mondta a kormányfő, de hozzátette, hogy végül is a gazdasági megfontolások a döntők. - Az a kérdés, hogy a csatlakozás jó-e a brit foglalkoztatásnak, az iparnak, és használ-e az életszínvonalnak.

Blair közismerten mielőbbi döntést szeretne, s erre legkorábban idén ősszel, az euróátállás hatását vizsgáló öt gazdasági teszt értékelése után lehet mód. Halasztás esetén azonban a britek könnyen kifuthatnak az időből, politikai elemzők szerint ugyanis ahogy közeledik majd a következő parlamenti választások időpontja, annál kevésbé meri majd bármely politikai erő elővenni a társadalmat megosztó euró-kérdést.