Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Magyarország: aki csak teheti, költekezik

Napi Online
2003.01.03. 11:16
Tavaly októberben a kiskereskedelmi forgalom növekedése ismét gyorsult. A jármű- és üzemanyag-forgalom nélküli eladások volumene (munkanapokkal kiigazítva) októberben 9,1 százalékkal, az első tíz hónapban 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,3 százalékos növekedést mutat a szezonális és munkanap-tényezővel kiigazított volumenindex.

Az összesített (jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított) kiskereskedelmi forgalom 2002 októberében 566,6 milliárd forintot, az első tíz hónapban 4883,4 milliárd forintot ért el. A forgalom tízhavi növekedése 11,4 százalékos volt. Az októberi eladások változatlan áron az előző év októberi szinthez képest 10,1%-kal emelkedtek, míg az előző hónaphoz képest, szezonálisan kiigazítva 2,4 százalékkal nőttek.

A forgalom növekedésének októberi gyorsulásában a közalkalmazottak 50 százalékos alapbéremelésének hatása is szerepet játszott. Kétszámjegyű növekedést ért el októberben az előző év októberéhez képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem (13,8 százalék) és az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem (16,2 százalék). A vegyes termékkörű kiskereskedelmen belül a nagy alapterületű üzletek (hipermarketek) forgalma gyorsabban nőtt, mint a kisebb alapterületű üzleteké.

Dinamikusan nőtt a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem forgalma (8,4 százalék). Mérsékeltebben emelkedett a bútor-, műszakicikk- és vasáru-kiskereskedelem forgalmi volumene (4,0 százalék). Ezen üzletcsoporton belül viszonylag dinamikus emelkedés az elektromos háztartási cikkeket forgalmazó üzleteknél következett be.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem forgalma októberben 17,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első tíz havi növekedés még ennél is gyorsabb, 24,0 százalékos volt. A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem értékesítési volumene 2,4 százalékkal haladta meg a tavaly októberit.