Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Duisenberg nem tart inflációtól

MTI
2003.01.09. 17:36
Egyelőre nem lát inflációs veszélyt az euróövezetben Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke, aki a bank csütörtöki kamatdöntése után tartotta meg szokásos sajtótájékoztatóját.

A sajtóértekezleten Duisenberg megerősítette, hogy július 9-én, de mindenképpen olyan közel ehhez a dátumhoz, amennyire csak az elnökség sima átadása lehetővé teszi, távozik az EKB-elnöki tisztségből, függetlenül attól, hogy a tervezett utódja, Jean-Claude Trichet, a francia központi bank elnöke át tudja-e venni a posztot vagy nem.

(Trichet ellen per büntetőper folyik Párizsban azzal a váddal, hogy a kilencvenes évek elején, egy más állami tisztségben, fedezte a Crédit Lyonnais bank mérleghamisítását.)

Az elnök szerint a fogyasztói árszintre a magas olajáraknak ugyan lehet hatásuk, de a gazdasági növekedés gyengesége, a geopolitikai és a pénzügyi bizonytalanságok miatt - a fogyasztói bizalom gyengesége miatt - változatlan a banknak az az előrejelzése, hogy az év során az infláció a tizenkét hónapra számított 2 százalékos küszöbérték alá kerül.

- Úgy látjuk, hogy december 5-i kamatdöntésünk óta az árstabilitás középtávú kilátásai nem változtak, jelenlegi pénzügypolitikánk támogatja a növekedést, a jelenlegi körülmények között nem valószínű, hogy a pénzkibocsátás erőteljes növekedése inflációs kockázatokat hordozna, és az euró felértékelődése ugyancsak az infláció ellen hat - mondta Duisenberg.

Az elnök úgy vélekedett, hogy az euróövezetben a gazdasági növekedés kilátásai változatlanok decemberhez képest: továbbra is láthatók a növekedést kockáztató tényezők, és a GDP csak az év későbbi részében érheti el a lehetséges növekedési potenciálját - mondta.

Az Európai Központi Bank az általános várakozásnak megfelelően csütörtökön nem változtatott irányadó kamatminimumán, az 2,75 százalék maradt. Előzőleg, december elején az EKB fél százalékkal csökkentette a kamatminimumát.