Normalizálódott a helyzet a bankközi piacon

MTI
2003.01.16. 13:22
Délre normalizálódott a kereskedés a bankközi devizapiacon, már nem volt szükség jegybaki intervencióra ahhoz, hogy a forint a sávon belülre kerüljön. Délben 14,99 százalékon állt a magyar valuta szemben a hivatalos piacnyitás előtti 15,65 százalékos pozíciójával. Piaci becslések szerint a jegybanknak mintegy 2 milliárd eurót kellett megvásárolnia ahhoz, hogy a forint a sávba visszatérjen.

A kereskedők szerint a forint elleni külföldi spekuláció "vezéralakja" a londoni GB Morgan Bank volt, amely a kilenc órai piacnyitás előtt 5 perccel 232,90 forinton adott el eurót arra számítva, hogy a kilenc órára meghirdetett MNB sajtótájékoztatón bejelentik a sávszélesítést.

A jegybankelnök és a pénzügyminiszter is egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy nem nyitják meg az árfolyamsávot, ám ha szükséges a forint elleni spekuláció megállítására akár még a nap folyamán is sor kerülhet jegybanki kamatcsökkentésre.

Nyitás után körülbelül egy-másfél óráig az euró vételi oldalon szinte kizárólag a jegybank állt, és megadta a 234,69 forintot a kereskedelmi bankok által eladásra kínált euróért. Délelőtt kilenc órától fél tizenegyig 234,66-234,69 forinton kereskedtek az euróval, a délelőtt második felében azonban a 234,70/75 forintig normalizálódott a közös valuta árfolyama, és a kereskedelmi bankok is kezdtek eladni forintot euróért.