Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A Big Mac-index szerint Magyarország drágult

MTI
2003.01.17. 14:52
Az utóbbi években drágult, de még az olcsóbbak közé tartozik (dollárban) Magyarország, a londoni The Economist által ismét közzétett hagyományos Big Mac-index szerint.

A gazdaságpolitikai hetilap a világ sok országában árult szendvicset teszi meg összehasonlítási alapnak, mivel a termékben mindenhol ugyanazok a összetevők vannak. Szendvicsben mérve, a pénteken közölt új listán a legdrágább ország Svájc, ott egy Big Mac ára a január 15-ei frankárfolyam szerint 4,56 dollárnak felelt meg. Az átlagosan 2,65 dolláros amerikai Big Mac-árszintet figyelembe véve a svájci frank 70 százalékkal túlértékelt a dollárhoz képest.

A lista alján Argentína áll, ahol 1,18 dollárnak felel meg a Big Mac ára pezóban, vagyis a utóbbi hónapok fizetési válságában összeomlott argentin valuta e mércén 55 százalékkal alulértékelt. íp> Magyarországon a The Economist szerint 2,21 dollárba kerül a Big Mac; ez - legalábbis a szerdán még érvényben volt piaci árfolyamok alapján - a forint csaknem 20 százalékos alulértékeltségét mutatta a dollárhoz képest. Az utóbbi években mindazonáltal ütemes volt a felzárkózás: 1995-ben még 1,64 dollárnak felelt meg a szendvics magyarországi átlagára.

Az éllovas kelet-európai EU-tagjelöltek közül Magyarország a legdrágább a Big Mac-index szerint: Csehországban 1,83, Lengyelországban 1,66 dollárba kerül a McDonald,s-termék a hét közepi árfolyam alapján.

A héten - jóval szélesebb termékkosárral - a The Economist testvérintézménye, az Economist Intelligence Unit (EIU) is a dráguló, de még olcsó országok közé sorolta Magyarországot a forintban számított árak dollárértéke alapján.

A rendszeresen kiadott EIU-listán a megélhetési költségek összehasonlítási alapja, 100-as mutatóval, hagyományosan New York; az amerikai nagyvároshoz viszonyítva Budapest 58 százalékkal a 2002. december végi helyzet szerint - Damaszkusszal holtversenyben, Dakka előtt és Bangkok mögött - a 106. volt a vizsgált 134 ország közül. A magyar főváros az előző összehasonlításban még a 120. helyen állt.