Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kínában 0,8 százalékos defláció volt 2002-ben

MTI
2003.01.20. 11:48
Kínában átlagosan 0,8 százalékkal estek a fogyasztói árak 2002-ben, az év vége felé azonban lassult a defláció, mert a kormány növelte a pénzellátást, és az export is erőteljesen bővült.

Elemzők szerint a defláció, amely tavaly a 8 százalékos gazdasági növekedés ellenére makacsul tartotta magát, 2003-ban kordában tartható, mert a kormány továbbra is ösztönzi a keresletet, az olajárak pedig emelkednek.

A kínai statisztikai hivatal szerint decemberben a fogyasztói árak 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2001. decemberben. Tíz hónap óta ezt volt a legkisebb árcsökkenés. Novemberben 0,7 százalékos, októberben 0,8 százalékos volt a tizenkét havi defláció Kínában.

Helyi elemzők szerint az idén vége szakad a deflációnak, és 0,2 százalékos évi átlagos áremelkedés valószínű. Széles körű vélekedés szerint az ipari többletkapacitások és a fogyasztók visszafogott költekezési kedve a fő oka az utóbbi évek deflációjának Kínában, és ez veszélyezteti a vállalati profitokat.

A kormány tavaly növelte a pénzellátást és 150 milliárd jüan (18 milliárd dollár) értékű kötvénykibocsátással fenntartotta a költekező költségvetési politikát a gazdasági növekedés ösztönzése és a defláció megfékezése végett.