Vita az új földgáztörvény okairól

Index, MTI
2003.01.21. 16:20
A lakossági gázárak az új földgáztörvény, illetve árszabályozás hatályba lépése után is legfeljebb az infláció mértékében nőhetnek - mondta Podolák György, az MSZP-frakció gazdasági munkacsoportjának vezetője, a parlament gazdasági bizottságának alelnöke.

Podolák György a sajtótájékoztatón elmondta, szükség van az új törvényi szabályozásra, mivel az előző kormány nem kért átmeneti mentességet a csatlakozási tárgyalásokon. Ezért jövőre az uniós irányelveknek megfelelően kell biztosítani a piacnyitást.

A szocialista politikus elmondta, még nincs döntés arról, hogy mikortól és milyen módon ellentételezik a lakossági gázár emelkedését, az azonban már biztosnak látszik, hogy a kompenzáció alapja a világpiacinál jóval alacsonyabb magyar kitermelésű gáz lesz.

A szocialista képviselő kitért arra, hogy az elmúlt hírszegény időszakban felpörögtek a gázárral kapcsolatos nyilatkozatok. Ezért a képviselő szükségesnek tartotta reagálni Varga Mihály korábbi nyilatkozatára, amely arra vonatkozott, hogy a Fidesz csak 6 százalékkal emelte a gáz árát.

Podolák György elmondta: ez valótlan állítás, mivel 2000-ben és 2001-ben a Fidesz 12-12 százalékos áremelést hajtott végre, amivel másfél év alatt 25,3 százalékkal drágították meg a földgáz árát.

Varga Mihály szerint az új gáztörvényre nem az előző kormány lépései, hanem az uniós csatlakozás miatt van szükség. A Fidesz gazdasági kabinetvezetője kedden az MTI-hez eljuttatott, az MSZP-frakció sajtótájékoztatójára reagáló közleményében úgy fogalmaz: nem igaz Podolák György állítása az új gáztörvény szükségességének okairól.

Varga Mihály közleményében jelzi: azért nem kértek átmeneti mentességet a csatlakozási tárgyalásokon, mert az energiapiac liberalizációs követelménye úgyis a szektor rövid időn belüli megnyitásához vezet.