Az MNB pénzügypolitikai dilemmái

MTI
2003.01.27. 16:57
Az árfolyam-ingadozási korlátok 2001-ben végrehajtott lazítása és az ugyanakkor meghirdetett inflációkövető politika a legutóbbi időben pénzügypolitikai dilemma elé állította az Magyar Nemzeti Bankot (MNB), amelynek egyazon eszközzel most két célt kellene követnie - áll Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) Londonban kiadott elemzésében.

A Dresdner Bank befektetési részlegének országelemzése szerint a több egyidejű célkitűzés teljesítésének nem feltétlenül kell ütköznie egymással. A forint a magasan tartott nominális kamatszint és a befektetők konvergenciajátéka miatt azonban makacsul ostromolta az ingadozási sáv erős szélét, és emellett az idei inflációs célkitűzés sem tűnik tarthatónak. A 2001 eleje óta alkalmazott expanzív költségvetési politika csak olaj volt a tűzre - a DrKW szerint.

Az MNB előtt ebben a helyzetben több lehetőség állt: az ingadozási sáv megvédése, az inflációs cél teljesítésének változatlan erőltetése, vagy a sáv középértékének elmozdítása, esetleg a forint szabadjára engedése. A DrKW meglepő mozzanatnak nevezte, hogy a bank a korábbi szigorító hajlamot feladva agresszív kamatcsökkentéssel és közvetlen intervencióval kelt a sáv védelmére.

Az elemzés szerint az erős hazai valuta ellen elvileg korlátlanul lehet interveniálni, de ennek is megvannak a kellemetlen inflációs mellékhatásai, például a monetáris bázis felduzzasztása révén. Az MNB azonban elszánta magát a sáv védelmére, és ez valószínűleg sikerülni is fog neki a Dresdner londoni befektetői részlege szerint. A befektetési bank szerint azonban az inflációval szembeni nagyobb türelem végső soron akár a magyar valutauniós csatlakozás késedelmének veszélyével is járhat.

A magyar jegybank valószínűleg egészen addig megpróbálja fenntartani a jelenlegi ingadozási sávot, amíg a forintot be nem vezetik az euróövezet előszobájának tekintett, kötelező ERM-II. árfolyamrendszerbe - az európai átváltási mechanizmusba -, ami valószínűleg egybeesik a magyar EU-csatlakozás dátumával.

Akkor azonban az MNB valószínűleg a jelenlegi sáv erős szélén húzza majd meg az új középárfolyamot - vélik a DrKW elemzői. Ennek magyarázataként emlékeztetnek arra, hogy az ERM II.-ben már nem lehetséges a sáveltolás. Ha egy ERM-II-tag mégis megváltoztatni kényszerül az ERM-II.-ben rögzített sávközepét, akkor azzal, a jelenlegi szabályok szerint, újraindul a tényleges valutauniós csatlakozás előtt kötelező kétévi tagság.

Ez a stratégia elvileg működőképes lehet, de alapvetően függ a tervezett költségvetési szigorítás megvalósulásától - áll a Dresdner elemzésében.