Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Euromoney: Magyarország a legkevésbé kockázatos országok között

MTI
2003.01.29. 15:35
Magyarország a legkevésbé kockázatos országcsoportban van a londoni Euromoney gazdaságpolitikai folyóirat januári számában közölt új politikai kockázati világtérképen.

A 185 befektetési célország politikai kockázata alapján összeállított térképen az EU-tagjelölt kelet-európai országok közül csak Magyarország és Csehország kapott sötétzöld színt, amely a Euromoney skáláján a befektetőket fenyegető minimális politikai kockázat jelzőszíne.

A politikai kockázat fogalmába nemcsak a tényleges belpolitikai, hanem a gazdaságpolitikai kockázatok, például a tőke- és devizakorlátozások, törlesztési leállások kockázata is beletartozik. Magyarország és Csehország a jelenlegi EU-tagokéval azonos kockázati csoportban van a térkép szerint.

Lengyelország és Szlovákia egy fokkal világosabb zöld a térképen, amelynek jelmagyarázata szerint ez a szín az alacsonytól a közepesig terjedő befektetési kockázatokat jelöli. Ugyanebbe a kategóriába kerültek a balti államok, amelyek közül azonban Lettországot és Litvániát a Euromoney térképe a magas devizakorlátozási kockázat jelével is ellátta.

A későbbi bővítési fordulókban EU-tagságra esélyes térségbeli országok közül Bulgária közepes, Románia közepestől magasig terjedő általános befektetői kockázattal szerepel, és az átlagon belül mindkettő közepes devizakorlátozási kockázattal. A legkockázatosabb száz országról külön feltüntetett lista alsó három helyét Irak, Afganisztán és Észak-Korea foglalja el.