Az állatok jóléte az EU-ban

euractiv.hu
2003.02.05. 14:16
Csökken az élő állatok után járó exporttámogatás az EU-ban, ugyanakkor jelentősen szigorodik és esetenként kötelezővé válik a szállítmányok állatorvosi vizsgálata. Az Európai Bizottság új szabályozása az állatok jólétét szolgálja, a rendelkezések megszegése komoly büntetéssel jár.

A szabálycsomag jelentősen "leegyszerűsíti" a visszafizetési rendszert azáltal, hogy nem kevesebb, mint 26 esetben megszünteti az eddig folyósított költségtérítést. Ezután nem jár többé visszafizetés például a vágómarhák esetében - kivétel, ha a szállítmány célpontja olyan harmadik világbeli ország, amely vallási vagy kulturális hagyományai miatt importál hím állatot.

A fajtatiszta tenyészállatok kategóriájában (amelynél a támogatás sokkal magasabb), a térítéses rendszer lehetőségeivel való visszaélések elkerülése érdekében a költségtérítés csupán a 30 hónaposnál fiatalabb nőstény állatok esetében jár. E korlátozás célja megakadályozni a támogatási rendszerrel való visszaélést, hiszen gyakan előfordult, hogy alacsony reprodukciós értékű és az exportálás után rövid idővel nagy valószínűséggel levágásra kerülő idősebb egyedek kiviteléért kértek EU-támogatást.

Az új rendelkezés eredményeként drasztikusan csökken majd az exportált eleven állatokért igényelhető kifizetések lehetősége.

Alig két héttel az új szabályok életbe lépését megelőzően, január 21-én az Európai Bizottság ismertetett egy előterjesztést, amely szigorítaná az állategészségügyi ellenőrzéseket és az állatok jólétét szavatoló törvény megsértése esetén kiróható szankciókat.

Az exporttámogatások folyósítását a mostani szabályok is az állatok szállítására vonatkozó európai jogszabály előírásainak tiszteletben tartásától teszik függővé. A bizottság újabb javaslata a rendszer szigorítását célozza, főként a harmadik világba küldött szállítmányok esetén kötelező állatorvosi vizsgálatok bevezetésével, valamint a szállítás idejére előírt jóléti szabályok megszegéséért járó szankciók szigorításával.

Az egyik legfontosabb változás, hogy nem csak a szállítmány útnak indításakor, hanem a megérkezéskor is állatorvosi vizsgálat alá kell majd vetni a transzport egyedeit.