Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Oroszország tavaly 4,8 milliárd dollár értékben exportált fegyvereket

MTI
2003.02.18. 13:58
Oroszország 4,8 milliárd dollár értékben exportált fegyvereket tavaly, és kibővítette piacát Dél-kelet Ázsiában, Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. A fegyverkereskedelem illetékeseinek közlése szerint ebből az összegből 350 millió dollár értékű fegyverkivitel adósságtörlesztési célt szolgált.

Összességében Oroszország 67 országgal kereskedett a haditechnikai üzletágban, a forgalom 17 százalékát az állami Rosoboronexport kereskedőcég bonyolította le. Új piacokat afrikai és ázsiai országokban főként a MIG konszern és a lőfegyvereket gyártó tulai Gépformatervezői iroda tudott szerezni, kihasználva azt, hogy e térségbe korábban is sok orosz fegyver került, és most vissza lehet térni e piacokra.

A fegyverüzlettel foglalkozó kormányhivatal illetése, Mihail Dimitrijev megjegyezte azt is, hogy a volt varsói szerződésbeli országok szintén visszatérőben vannak az orosz fegyverszállítókhoz azután, hogy éveken át igyekeztek fegyveres erőiket a NATO szabványoknak megfeleltetni. Most Moszkva számít az itt lévő szovjet fegyverek javításával, fejlesztésével összefüggő üzletekre.

Oroszország fegyverkivitele mindennek ellenére csak a töredéke a becslések szerint a nyolcvanas években évente forgalmazott mintegy 20 milliárd dollárnak. 1991-óta, a Szovjetunió felbomlása óta Oroszország az USA, Nagy Britannia , Franciaország után a negyedik helyre szorult a fegyverzet értékesítési listán, 1999 óta azonban a stockholmi Békekutató Intézet szerint visszakerült a második helyre.

Az elmúlt évtizedben Kína és India voltak a legnagyobb vevők, de a valamikori nagy volumenű állami megrendelések alaposan visszaestek.