Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Németországban recesszió fenyeget

MTI
2003.02.19. 12:16
Németországban újabb elbocsátási hullám várható, februárban és márciusban a munkanélküliek száma elérheti az ötmilliót - jósolja a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) a Handelsblatt szerdai száma szerint.

Januárban 4,6 millió ember volt munka nélkül Németországban, a DIHK évi átlagban 4,4 munkanélkülivel számol, 400 ezerrel többel, mint 2002-ben. A Handelsblatt a DIHK tavaszi körkérdésének eredményeit ismertette. A szövetség 25 ezer céghez fordult, és a visszajelzés az 1993-as recesszió óta most volt a legkomorabb. - Frusztráltság és kétely határozza meg a képet - közölte Martin Wansleben, a DIHK vezetője.

A felmérés alapján a DIHK az idei évre legjobb esetben is csak stagnálásra számít, de egy Irak elleni háború esetén aligha hárítható el a recesszió. A DIHK a felmérést megelőzően 1 százalékos gazdasági növekedésre számított, annyira, mint a német kormány most.

Németországban recesszió fenyeget - vélekedtek a DIW gazdaságkutató intézetben is szerdán. Időközi jelentésük szerint a mostani első negyedévben a GDP legjobb esetben nem változik a tavalyi utolsóhoz képest, miután a tavaly utolsó negyedévben minden bizonnyal 0,2 százalékkal csökkent, ugyancsak az előző negyedhez viszonyítva.

Tavaly 0,2 százalékkal nőtt a német GDP, a szövetségi statisztikai hivatal adata szerint.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft