Ernst and Young: az alkalmatlan vezetők okozták a Swissair csődjét

MTI
2003.02.19. 12:53
A 2001. október 2-án megbénult, nagy hagyományú Swissair légitársaság csődje nem vezethető vissza közvetlenül a nehéz gazdasági körülményekre, hanem a vezetés alkalmatlansága idézte elő - derült ki az Ernst and Young könyvvizsgáló cég jelentéséből, amely a csődgondnok megbízásából készült és napok óta a figyelem középpontjában áll Svájcban.

A több mint háromezer oldalas jelentés egyik fő megállapítása, hogy a Swissair felső vezetése elég régen ismerte a társaság veszélyes pénzügyi helyzetét, ám nem tett semmit. A Neue Zürcher Zeitung című lap szerint túl sok minden sikerült rosszul, semhogy napirendre lehetne térni a svájci légitársaság fájdalmas története fölött. A lap szerint e történet feldolgozása jogi oldalról is szükséges.

Az információáramlás hiánya, teljes zűrzavar, nem korrekt üzletkötések és üzleti jelentések, döntő tények elhallgatása vagy hamis ábrázolása, hiányos ellenőrzés - mindre példát hoz az Ernst and Young jelentése, amely szerint a túlzott eladósodás már 2000 végén fennállt.

A jelentés szerint több légitársaság vezetőinek, amelyekben a Swissair részesedést vásárolt, tanácsadói díjként rendszeresen nagy összegeket utaltak svájci bankokba, és bár az Ernst and Young ezt nem mondja ki, vélhetően a társtulajdonosok képviselőinek befolyásolása volt a szokatlan eljárás célja.