Pénzügyminiszterek vitája a brit költségvetésről

euractiv.hu
2003.02.20. 10:33
Nagy-Britannia ellen szavazott három EU tagállam az unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsában (Ecofin). A hármak - Spanyolország, Belgium és Dánia - nyílt kiállással vállalták véleményüket, hogy a szigetország különcködése ellen keményen kell fellépni.

Nagy-Britannia az szerette volna elérni, hogy ideiglenesen nem kelljen a költségvetési egyensúly szabályának eleget tennie, és az állami befektetések növelése érdekében egy kis deficittel számolhasson. Az említett országok tiltakozására azonban ezt a lehetőséget törölték a tervezet szövegéből.

Nagy-Britanniát olyan nagy országok támogatták, mint Németország és Franciaország, amelyeknek maguknak is közismerten gondjuk volt a 3 százalékos költségvetési hiány tartásával. Az Egyesült Királyság tervezett költségvetését végül a pénzügyminiszterek minősített többsége fogadta el.

Nagy-Britannia 2003-2004-re 2,2 százalékos költségvetési hiányt tervez. Az Európai Bizottság attól tart, hogy a szigetország nem fogja tudni tartani ezt a tervezett deficitet. Pedro Solbes gazdasági biztos szerint a világpiaci bizonytalanság fényében a tervezett hiány túlzottan optimista.

A brit sajtó úgy látja, hogy a költségvetés körüli vita az eurót ellenzőknek biztosít hatásos érveket a közös pénznem elleni harchoz.