Erik, Alexandra
EUR 383,31 Ft
USD 365,41 Ft
9 °C
23 °C

Befagyasztott eurómilliádok

euractiv.hu
2003.02.26. 09:35
Egyre nagyobb vihart kavar az Európai Unió közvéleményében, hogy 11,6 milliárd euró felhasználhatatlan az Európai Fejlesztési Alapból, miközben emberek halnak éhen a világ szegény országaiban.

A pénzalapokat a legtöbb esetben azért fagyasztották be, mert olyan ország számára irányozták elő, amelyben időközben kedvezőtlen politikai változás ment végbe, s a támogatást emiatt nem lehetett igénybe venni. Számítások szerint a felhasználatlan 11,6 milliárd euró az alap költségvetésének egyharmadával egyenlő - annak 1985-ös létrehozásától számítva.

"A rendszer életképtelen, túl merev, azt teljesen meg kell szüntetni" - véli az EU fejlesztési és segélyezési biztosa Poul Nielsen. "A pénz elosztása időigényes folyamat, sok a politikai teher, s a kezünk teljesen meg van kötve".

Nielsen az EU rendes költségvetésébe utaltatná át a hatalmas összeget, ám szerinte erre nemigen kerül sor az ő 2004-es nyugdíjba menetele előtt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek