Ervin
14 °C
22 °C

Magyar kezekben a Pannonplast háromnegyede

Napi Online
2003.03.03. 11:10
Jelentősen átrendeződött az év eleje óta a Pannonplast Rt. tulajdonosi szerkezete: a műanyagipari társaság döntően hazai befektetők kezébe került, miközben a külföldiek eladtak. A vevő kiléte nem ismert.

A korábbi külföldi túlsúllyal szemben a hazai befektetők aránya mára meghaladja a 70 százalékot a Pannonplast Rt.-ben, igaz, a vásárló vagy vásárlók kiléte egyelőre nem ismert.

Az elmúlt hónap szokatlanul magas részvényforgalma a menedzsmentnek is feltűnt. Az általuk a Kelertől kért tulajdonosi összesítésből viszont csak annyi derült ki, hogy miközben a külföldi intézményi befektetők részesedése 54 százalékról 23 százalékra csökkent, addig a belföldi intézményi tulajdonosok aránya mintegy duplájára, 47 százalékra nőtt. Eddig azonban senki sem jelentette be, hogy 5 százaléknál nagyobb tulajdoni hányadot szerzett volna a tőzsdei társaságban. A NAPI Gazdaság kérdésére Fehér Erzsébet, a Pannonplast elnök-vezérigazgatója is úgy nyilatkozott, hogy a társaság sem tud jelentősebb új tulajdonosról. Eszerint jelenleg 10,01 százalékkal a Karsai Holding Rt. a legnagyobb részvényes, rajta kívül 6,46 százalékkal csak az EEDF Investments Ltd. lépi át az 5 százalékos küszöböt.

A részvény az év eleje óta egyébként a spekulánsok kedvencévé vált, közel két hónap alatt 50 százalékos volt az ármozgás tartománya. Február elején öt nap alatt közel két és fél millió részvény cserélt gazdát, ami akkor is kiugróan nagy szám (a Pannonplastnak összesen 4,2 millió részvénye van), ha leszámítjuk a day-trade és a rövid távú spekulatív ügyleteket.

Az, hogy senki nem szerzett az időszakban 5 százaléknál nagyobb részesedést, önmagában még nem jelent cáfolatot a felvásárlási pletykákra, a PP alapszabálya szerint egy tulajdonos legfeljebb úgyis csak 12,5 százalékkal szavazhat, így egy komoly felvásárlónak ildomos több néven tartani részvényeit. A vásárlások intenzitásából minden esetre valószínűsíthető, hogy a közelgő tavaszi közgyűlésen fény derülhet a rejtélyre.