Ecostat: Kissé bizakodóbbak a magyar nagyvállalatok

MTI
2003.03.03. 13:20
A legnagyobb magyarországi vállalatok fél éves üzleti várakozásai szerény optimizmust jeleztek februárban - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb felméréséből. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott összefoglaló szerint a 100 legnagyobb cég véleményét mutató Top-100 index 54 százalék lett februárban, míg januárban 50 százalék volt.

Az Ecostat felmérése szerint a nagyvállalati kör a fogyasztói árak 6,1 százalékos éves átlagos növekedésével számol 2003-ban. Az év utolsó hónapjában az infláció mértékét átlagosan 5,1 százalékra várják a vállalatok.

Februárban a Top-100 nagyvállalat többsége Magyarország gazdasági kilátásait enyhén javulónak ítélte, minden negyedik válaszadó feltételezett csak kis mértékben rosszabbodó adottságokat.

Saját teljesítményük rövid távú előrejelzésében optimistábbak lettek a nagyvállalatok: javuló lehetőségeket a válaszadók 50 százaléka jelölt meg, ami közel fél éve a legmagasabb arány. A termelésnövelés fél éven belüli lehetőségeivel számol a vállalatok 65 százaléka. Ezen belül a válaszadók fele 5 százalék alatti, egytizede 5-10 százalék közötti teljesítménynövekedést valószínűsít.

A cégek jelentős hányada, 29 százaléka a belső piac szűkülését feltételezi a következő hónapokban, és a külföldi értékesítés lehetőségének előrejelzése is kedvezőtlenebb a januárinál. Az előző havi 11 százalékról 25 százalékra bővült azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a külföldi értékesítési lehetőségek szűkülésétől tartanak.

A nagyvállalatok fél évre előremutató beruházási hajlandósága növekedett, a januári 52 százalék után februárban 60 százalékuk jelzett beruházási szándékot.