Évek óta nem látott mélységben a GKI konjunktúra-indexe

MTI
2003.03.10. 11:30
A GKI konjunktúra indexe évek óta nem tapasztalt alacsony szintre esett, értéke -13,8 pont volt a februári felmérés alapján, szemben a januári -12,1, illetve a tavaly februári -8,7-tel.

A GKI Gazdaságkutató Rt. által az EU támogatásával végzett kérdőíves felmérés alapján számított, a lakosság gazdasági várakozásait tükröző bizalmi index csaknem 10 ponttal zuhant, -21,9 pont lett, miközben az üzleti várakozások indexe minimálisan javult, -11 pontra mérséklődött.

A GKI kutatóinak megállapítása szerint az üzleti várakozások a 2001 végi alacsony szinten vannak, kedvezőtlenebbek a tavalyinál. Az iparban februárban januárhoz képest minimálisan javult az elmúlt és következő időszak termelésének megítélése, s a korábbinál valamivel magasabbnak látják a rendelésállományt, ezen belül az exportrendeléseket is.

A kutatók megállapítása szerint a lakosság körében főleg az ország gazdasági helyzetének megítélése romlott, s jelentősen nőtt a munkanélküliségtől való félelem. Emellett az embereket közvetett módon feltehetően a háborús bizonytalanság is aggodalommal tölti el - állapítja meg a GKI elemzése.

A lakosság körében a válaszadók saját pénzügyi helyzetüket a januárinál rosszabbnak látták, s a következő 12 hónapra további jelentős romlást vártak. A januárinál érezhetően gyorsabb áremelkedésről számoltak be, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik is tovább erősödtek.

Ugyanakkor a lakosság vásárlási kedve csak igen enyhén csökkent. Tovább mérséklődött viszont azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra, illetve a korábbinál kevesebben gondolják úgy, hogy képesek lesznek megtakarítani a következő egy évben.  • Tippek
  • Bankszámla