Lehman Brothers: a tőzsdék emelkedéssel reagálnának a háborúra

MTI
2003.03.10. 16:29
A Lehman Brothers befektetési bank elemzői úgy vélik, a tőzsdék árfolyamemelkedéssel válaszolnának az iraki háború esetleges kitörésére. A bank szerint a jelenlegi helyzet hasonló az Öbölháború előttihez a kilencvenes években: csakúgy mint akkor, a befektetők a háború kitörését most is a válság végeként értékelhetik.

A kezdeti árfolyamemelkedés után a tőzsdemozgások a hadműveletek ütemétől és sikerétől függenének. Míg a befektetési bank erről az oldalról kevés veszélyt lát a tőzsdék számára, az első Öbölháborúval ellentétben a terrorizmustól való félelmek most fékezhetnék a tőzsdei fellendülést.

Térségek szerinti összevetésben mindenekelőtt az európai börzék profitálnának a háborús árfolyamemelkedésből. Az ázsiai tőzsdék számára ez nem lenne erőteljes, mivel az iraki válság vége az amerikai külpolitika erősebb észak-koreai összpontosítását eredményezné.

Ágazati összehasonlításban a Lehman Brothers szerint a pénzügyi cégek részvényeinek használna leginkább a háború kitörése: jelenleg az európai biztosítók szenvednek legikább a tőzsdei bessztől, így a háború kirobbanásakor ezek lendülnének fel a leginkább.

Legkevésbé az élelmiszer- és italágazat, valamint a távközlési cégek és a közszolgáltatók papírjai profitálnának, a Lehman Brothers szerint, a háború kikörése nyomán valószínűsített tőzsdei fellendülésből.