Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

A maffia évente 7 milliárd eurójába kerül a dél-itáliai régióknak

MTI
2003.03.11. 13:14
A maffiának a vállalkozásokra gyakorolt nyomása évente 7,5 milliárd eurójába kerül a dél-itáliai régióknak, ez az ottani bruttó termelés 2,5 százalékának felel meg.

A maffia gazdasági kihatásait vizsgáló BNC Alapítvány legújabb felmérése szerint a dél-itáliai régiók bruttó termelése az utolsó húsz évben ugyanolyan arányban nőhetett volna, mint Észak-Olaszországé, ha a maffia nem tartaná markában ezeket a régiókat. A szervezett bűnözés által kifejtett nyomás nélkül Dél-Olaszországban az elmúlt években 180 000 új munkahely teremtődött volna - vélik a szerzők.

A szervezett bűnözés nemcsak a fejlődés elmaradás miatt rendkívül költséges, hanem a válllakozások és a kereskedők védelmére fordított összegek is nagy tehertételt jelentenek a gazdaságnak. A vizsgált időszakban 750 vállalkozó 4,3 milliárd eurót fordított védelmi kiadásokra, ami egész üzleti forgalmuk 3,1 százalékát tette ki.

A dél-itáliai vállalkozók 79 százaléka nem érzi magát biztonságban a szervezett bűnözés miatt - mindenekelőtt a kereskedők, iparosok és szállodatulajdonosok nyugtalanok a maffia rájuk nehezedő nyomása miatt, például Szicílián és Calábriában. Ezen belül 62 százalékuk állítja, hogy bűncselekmények áldozatává vált, nevezetesen a maffia védelmi pénzt zsarol ki tőlük erőszakkal.

A Confesercenti Kereskedőegyesület szerint az olasz vállalkozók és kereskedők arra kényszerülnek, hogy évente összesen 60 milliárd euró "védelmi pénzt" fizessenek ki bűnözőknek - gyakorlatilag azért, hogy ne bántsák őket és vállalkozásaikat.

Dél-Itáliában a maffia csak zsarolással mintegy 20 milliárd eurót zsebel be évente. Becslések szerint 160 000 kereskedő - egyes régiókban a kereskedők 80 százaléka - fizet bűnöző bandáknak, hogy megmeneküljön azok haragjától. Az elmúlt évben 3442 személy ellen tettek feljelentést zsarolás miatt - olvasható az APA jelentésében.