Tudjon többet az uniós zöldség- és gyümölcs-kritériumokról!

Napi Online
2003.03.12. 10:59
Az unió szigorú minőségi kritériumok mentén szabályozza a zöldség és gyümölcs értékesítését, az azonos minőségi osztályba tartozó termékekre az EU területén ugyanazok a szabályok érvényesek.

Nem hiányozhat a termék egyetlen része sem, ugyanakkor megengedett, hogy a zöldségek tisztásakor a külső burkot - például fejes saláta esetében - eltávolítsák. A zöldségen nem jelenhet meg semmilyen élettani betegség, állati kártevő vagy annak nyoma, tehát minden látható idegen anyagtól mentesnek kell lennie, ugyanakkor a minőségi előírások nem vonatkoznak a szemmel nem látható növényvédő szerekre.

A szabályozás idegen anyagnak tekinti, ezért tiltja a csomagolásban ágak vagy levelek megjelenését.

A minőségi tulajdonságok, valamint a megengedett hibák alapján három minőségi osztályt állítottak fel. Az extra minőségű termék alakja, fejlettsége és színe jellemző a fajtára, teljesen károsodásmentes - a szamóca, szilva, a csemegeszőlő kivételével apróbb, felületi hibák megengedettek.

Az első osztályba sorolt termékek adják a forgalom nagyobb hányadát. Ebbe a kategóriába sorolt termékek esetében is megengedhetők apróbb hibák. Másodosztályba a még forgalomképes, de csupán a termékre jellemző minimumkövetelményt kielégítő termékeket sorolják.