Uruguay adósságátütemezést kér

MTI
2003.03.12. 13:00
Urugauy 3 milliárd dollárnyi adósság átütmezéséről akar tárgyalni hitelezőivel, hogy elkerülje az Argentínához hasonló fizetésképtelenséget, és megőrizze a bankszektor tekintélyét.

Alejendro Atchugarry gazdasági miniszter és Jilo de Brun jegybankelnök sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy a latin-amerikai ország teljes egészében eleget kíván tenni adósságtörlesztési kötelezettségeinek.

Uruguay "piacbarát átütemezési" elképzelése az egy évnél hosszabb lejáratú devizaadósságokra vonatkozik.

A gazdaság stabilitása és sikeres bankszektor révén egykor "Dél-Amerika Svájcának" tartott Uruguay nem akar olyan helyzetbe kerülni, mint a szomszédos Argentína.

Uruguaynak helyre kell állítania a bankrendszer tekintélyét, amely a turizmus és a szarvasmarha-tenyésztés mellett a gazdaság harmadik fő pillére - mondta az egyik független amerikai gazdaságkutató intézet munkatársa.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a múlt hónapban azt közölte, hogy a hitelezők keresik a 11,4 milliárd dolláros - az éves GDP 90 százalékát kitevő - adósság kezelésének legjobb módját.

Sok elemző azonban kétli az átütemezés hatékonyságát. Az IMF egyelőre nem kommentálta az uruguayi elképzelést, miközben az amerikai pénzügyminisztérium üdvözölte az ország törekvését.