GKI: a második félévben kezdődhet a gazdasági élénkülés

MTI
2003.03.18. 15:48
A GKI Gazdaságkutató Rt. szerint 2003. második felében az iraki konfliktus gyors megoldódása esetén megkezdődhet az érzékelhető gazdasági élénkülés Magyarországon.

A gazdaságkutató intézet jelentése szerint a növekedési lehetőségek kihasználását megnehezíti a vállalkozások megromlott versenyképessége. Az intézet előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2003-ban 3,6 százalék lesz. A növekedés főleg az állami és a lakossági beruházások és a fogyasztás 8,0 százalékos bővülésének köszönhető majd.

A jelentés szerint a belső gazdasági egyensúly javul az idén, de egyebek mellett a béremelések áthúzódó hatása miatt a korrekció 2003-ban még csak mérsékelt lesz. A GKI az idei évre 4,2 milliárd eurós külkereskedelmi mérleg hiányra számít, decemberi előrejelzésükben ennél magasabb, 4,5 milliárd eurós deficitet jeleztek.

A GKI azzal számol, hogy a magyar termékek iránti külső kereslet valamelyest javul, ami elősegíti, hogy az üzleti szférában a fajlagos bérköltség alapján számított nemzetközi versenyképesség 2003-ban már érdemben nem romlik tovább.

A jelentés szerint a folyó fizetési mérleg hiánya az idén eléri a 3,6 milliárd eurót, 2002-ben ez 2,8 milliárd euró volt. A GKI szerint az államháztartás konszolidált deficitje a GDP százalékában 2003-ban 5,0 százalék lesz, a 2002-es 9,3 százalékkal szemben.

A GKI az idén 5,0 százalékos inflációra számít, a decemberi előrejelzésükben 5,2 százalékos fogyasztói áremelkedés szerepelt. A gazdaságkutató intézet szerint az infláció ugyan jelentősen csökkent, de ez részben mesterséges, a 2003-2004. évi további mérséklődést akadályozó tényezők következménye.

A kutatók szerint a bizonytalan világpolitikai helyzetre való tekintettel a tőkepiacokon egyértelmű javuló trend csak 2003 közepétől remélhető. A nettó működőtőke-beáramlás a szerény 2001. és 2002. évihez képest 2003-ban gyorsul, és eléri az évi 1,5-2,0 milliárd eurót.

A GKI szerint a forint az idén is erős marad, de a korábbinál nagyobb ingadozások lehetségesek az árfolyamban, a pénz- és tőkepiacokon. A reálkamatok jelenleg alacsonyak, a következő hónapokban az üzleti kamatok némi emelkedését valószínűsíti az intézet.