Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A Standard and Poor's 11 nagy légitársaság leminősítésére készül

MTI
2003.03.19. 14:51
Egyszerre 11 nagy amerikai és európai légitársaság adósi besorolását helyezte leminősítést valószínűsítő negatív figyelőlistára a Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő a közelgő iraki háború hatásaira hivatkozva.

Az érintett cégek között olyan nevek vannak, mint az amerikai Delta, Northwest, Continental és Southwest, valamint Európából a British Airways és a német Lufthansa.

Az amerikai cégek már a bóvli kategóriában vannak a Standard and Poor's listáján, B mínusztól BB-ig terjedő besorolással, de a British Airways - a legnagyobb európai légitársaság - a még éppen befektetésre ajánlott alapsáv alsó szélén áll, BBB mínusszal, vagyis a esetleges leminősítés a befektetői sáv alá vinné a céget. A Lufthansa hosszú távú adósi osztályzata BBB plusz az S and P-nél.

A hitelminősítő indoklása szerint a 2001. szeptember 11-ei merényletektől amúgy is megtépázott légitársaságok további biztos veszteségekre számíthatnak az iraki háború miatt. A közlemény szerint még gyors amerikai győzelem esetén sem várható az üzemanyagárak olyan gyors csökkenése, mint az 1991-es első öbölháború után.

A helyfoglalások - különösen a transzatlanti útvonalakon - máris csökkennek, és háború esetén tovább fognak gyengülni. A visszaesés mértéke a háború hosszától és nehézségi fokától függ majd, és attól, hogy a fegyveres beavatkozást kísérik-e újabb terrorakciók - áll a Standard and Poor's közleményében.