Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Jelentősen nőtt tavaly a csődök száma Németországban

MTI
2003.03.21. 11:45
Tavaly erőteljesen nőtt Németországban a csődök száma: a szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint az összesen 84 428 csődeljárásból 37 579 cégek ellen, 46 849 eljárás más adósok esetében indult.

A csődtörvény megújítása miatt az adatok csak a tőke- és egyszemélyes gazdasági társaságoknál összehasonlíthatók: ezeknél a csődök száma tavalyelőtthöz képest 13 százalékkal, 24 025-re nőtt.

A bíróságok a nyílt követeléseket tavaly 61,5 milliárd euróra tették, ebből 51,8 milliárd eurót cégekkel szemben támasztottak. Ezzel a nyílt követelések teljes összege az előző évhez képest mintegy megduplázódott. Ebben nagy része volt annak, hogy tavaly a tíz legnagyobb európai vállalati összeomlásból hét Németországra jutott. Egyebek között a Babcock Borsig, a KirchMedia és a Holzmann is tavaly jelentett csődöt.

A csődkérelem idején az érintett németországi cégeknél legalább 274 ezer munkavállalót foglalkoztattak, de a hiányos adatok miatt a statisztikai hivatal úgy véli, hogy összeségében több alkalmazott lehetett érintve.

2001 december 1-től fogyasztók is kérhetnek maguk ellen csődeljárást, mivel az eljárási költségek megfizetése halasztható.