A Shell eladná romániai benzinkútjai egyharmadát

MTI
2003.03.24. 12:40
Benzinkútjainak több mint harmadát tervezi eladni a Royal Dutch Shell romániai leányvállalata - közölte hétfőn a román Ziarul Financiar című gazdasági napilap.

A lap értesülései szerint a Shell romániai vetélytársaival tárgyal 28 benzinkút eladásáról. A Ziarul Financiar az üzlet értékét 28 millió dollárra becsülte, abból kiindulva, hogy jelenleg egy üzemanyagtöltő-állomás átlagos forgalmi értéke 1 millió dollár.

A Shell romániai vezetői a lap információit sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták.

A potenciális vevők között az osztrák OMV-t, a magánkézben lévő Rompetrol olajtársaságot emlegetik, és a lap szerint a Rafo Onesti román olajfinomító is érdeklődik a benzinkutak iránt.

A lap szerint az orosz LukOil csak a teljes Shell hálózat megvételében lenne érdekelt. A magyar Mol és az olasz AGIP érdeklődését nem keltette fel a vételi lehetőség - írta a Ziarul Financiar.

A Shell romániai piaci magatartását évek óta a várakozás jellemzi. A Romániában jelen lévő többi külföldi társasághoz hasonlóan a Shell is arra panaszkodik, hogy a román állam - a legnagyobb piaci szereplőn, az állami tulajdonban lévő Petrom társaságon keresztül - mesterségesen alacsonyan tartja az üzemanyag árát, ami nyereséget lehetetlenné tévő, alacsony árrés alkalmazását kényszeríti a Petrom vetélytársaira is.

A Shell két leányvállalatot alapított Romániában. A Shell Romania üzemanyag-forgalmazással, a Shell Gas Romania cseppfolyósított gáz eladásával foglalkozik.

A Shell Romania jelenleg 81 kútból álló hálózatot működtet Romániában. Tavaly 113 milliárd lej (3,8 millió dollár) veszteséget könyvelt el 2584 milliárd lej (88,9 millió dollár) üzleti forgalom után. A Shell eddigi romániai beruházásai 210 millió dollárt tesznek ki, ebből mintegy 90 millió dollár jutott a Shell Romaniára.